Samo u Pittsburghu živi oko 60 tisuća naših ljudi. Na širem području Clevelanda, u državi Ohio, živi oko 40 tisuća Hrvata i mnogi su republikanci, ali su na zadnjim izborima glasovali za Obamu, dok će danas mnogi od njih zaokružiti Romneyja, prognozirao je  Steve Rukavina, predstavnik hrvatske iseljeničke zajednice u Odboru etničkih skupina Amerike

Moja obitelj i ja u duhu tradicionalnih vrijednosti uvijek smo opredijeljeni za sve ono temeljno što je Ameriku činilo stožerom demokracije današnje civilizacije, te kao takvi dajemo svoj glas Mittu Romneyju, odnosno Republikanskoj stranci čiji smo i članovi – otkrio je za Večernji list Josip Ante Sovulj iz New Yorka, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa.
Počelo s Rolandom
Steve Rukavina, predstavnik hrvatske iseljeničke zajednice u Odboru etničkih skupina Amerike, glasovat će za Baracka Obamu.
Mišljenje da su Amerikanci hrvatskog podrijetla ponajviše konzervativno opredijeljeni te da glasuju uglavnom za republikance vuče korijene od doba Ronalda Reagana, kada je za tog američkog predsjednika glasovalo najviše konzervativnih demokrata iz istočne Europe, cijeneći njegov antikomunizam. Naši su ljudi  neovisniji nego republikanci ili demokrati. Slično je i s Ircima i s drugim katolicima iz Europe koji u Americi predstavljaju takozvane swing, promjenljive birače. Procjenjujem da je u hrvatskoj zajednici oko 35 posto Reaganovih demokrata.
Kad Rukavinu u Obaminu stožeru pitaju koliko ima Hrvata u Americi da bi procijenili biračku snagu hrvatske zajednice, Steve Rukavina navodi primjer Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburgha, a samo u tom gradu živi oko 60 tisuća naših ljudi. Na širem području Clevelanda u državi Ohio živi oko 40 tisuća Hrvata i mnogi su republikanci, ali su na zadnjim izborima glasovali za Obamu, dok će danas mnogi od njih zaokružiti Romneyja.
Republikanski guverner države Ohio John Kasich, koji je hrvatskog podrijetla, pomaže Romneyju u toj ključnoj državi i uvjeren je u njegovu pobjedu.
 Mitt Romney pobijedit će u Ohiju, a to znači da će dobiti 18 naših elektorskih glasova i biti novi predsjednik. I ne vjerujem da će konačni rezultat biti tako tijesan kao što se predviđa – rekao je Kasich.
Još četiri godine
Senator iz Aljaske Mark Begich, koji je hrvatskog podrijetla, kaže da je siguran u Obaminu pobjedu.
Ne vjerujem u Obaminu pobjedu isključivo zato što smo pripadnici iste Demokratske stranke, nego sam se u Washingtonu osobno uvjerio da je to predsjednik kakav nam treba još četiri godine.

Jedan od najbogatijih Hrvata u Americi, industrijalac Ilija Letica, vlasnik kompanije za proizvodnju plastične ambalaže i papira, financirao je Bushovu kampanju, a sad je pomogao i Mittu Romneyju.
Letica je blizak s odvjetnikom Georgeom Scottom Romneyjem, starijim bratom republikanskog kandidata.
(Večernji list)