Od subote, 20. prosinca 2014., je u najčitanijem hrvatskom dnevnom listu u iseljeništvu Večernjem listu započelo nominiranje kandidata za Večernjakov izbor najpopularnijih Hrvata izvan domovine u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla za nagradu Večernjakova Domovnica

Najprestižniji hrvatski izvandomovinski izbor održat će se u Bad Homburgu, gradu prijatelju Dubrovnika. Finalna večer izbora je u subotu 7. ožujka 2015. u Kongresnom centru Kurtheater, nekadašnjoj carskoj rezidenciji.

Večernjakova Domovnica već je odavno prepoznati hrvatski brend u iseljeništvu za kojeg se uvijek traži ulaznica više. Iz godine u godinu finalna večer u Bad Homburgu okuplja ne samo nominirane kandidate već i predstavnike najpoznatijih i najaktivnijih hrvatskih udruga iz cijele Europe i svijeta. Na finalnu večer dolaze i mnogi ugledni njemački gosti i gosti iz Hrvatske. Svi oni dolaze biti sudionici nagrađivanja najpopularnijih hrvatskih iseljenika koji su svojim radom, talentom i upornošću zaslužili Domovnicu, nagradu koja veže domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

Po prvi put ove godine čitatelji Večernjeg lista mogu birati i događaj godine u iseljeništvu. Kako doznajemo nova je kategorija uvedena na prijedlog Večernjakovih čitatelja. Uz čitatelje i kulturne i druge udruge, sportski klubovi i pojedinci moći će po prvi put nominirati najuspješnije hrvatske priredbe u iseljeništvu, kao što su Slavonske, Ličke, Hercegovačke, Dalmatinske, Posavske, Hrvatske i ostalih večeri i noći.

Kupon za nominacije tiskat će se od 20. prosinca pa do 1. veljače radnim danom u inozemnom izdanju Večernjeg lista. Svaka kandidatura mora nositi osnovne podatke o predlagatelju (telefon ili mail adresa) te podatke o onomu koga se nominira, uz kratko objašnjenje nominacije.

Pripreme za ovaj, kako ga njemački mediji nazivaju, Hrvatski Oscar su već počele. Kao i ranijih godina, kada su na finalnim večerima Večernjakova izbora nastupala brojna poznata imena hrvatske glazbene scene, poput Tonija Cetinskog, Petra Graše, Đanija Stipaničeva, Ivana Mikulića, Lane Jurčević, Tihe Orlića, Matije Vuice, Klape Maestral, Alkara i brojnih drugih izvođača iz domovine i iseljeništva, i ove godine za finalnu večer Večernji priprema nastup poznatih glazbenih imena.

Nominirati možete u kategorijama:

SPORT
a) najpopularniji sportaš/sportašica
b) najpopularnija amaterska sportska momčad

GLAZBA
a) najpopularniji glazbenik/glazbenica/pjevač pjevačica

GLUMA
a) najpopularniji glumac/glumica

SPEKTAKLI
a) najpopularnija medijska osoba/showbizz
b) najznačajniji događaj godine

Izvor: Marijana Dokoza fenix-magazin.com
Za portal preuzeo: Zvonimir Mitar, urednik@croatia.ch