Nakon šezdeset godina dušebrižništva u Švicarskoj dobili smo prvog Hrvata franjevca koji je odrastao u Švicarskoj. Fra Stanko Ćosić je u crkvi Sv. Josipa u Zürichu slavio svoju prvu svetu misu u gradu u kojem je odrastao

Nakon šezdeset godina dušebrižništva u Švicarskoj dobili smo prvog Hrvata franjevca koji je odrastao u Švicarskoj. Fra Stanko Ćosić je u nedjelju, 1. rujna 2013., u crkvi Sv. Josipa u Zürichu slavio svoju prvu svetu misu u gradu u kojem je odrastao. Crkva je već prije početka svete mise u 12.15 bila ispunjena vjernicima s područja Züricha i okolnih mjesta koji su željeli nazočiti ovom posebnom događaju. Svi su svojom nazočnošću željeli pozdraviti mladomisnika koji je dugi niz godina bio član Hrvatske katoličke misije Zürich.
Uz fra Ivana Prusinu i fra Stanka, u misnom slavlju koncelebrirao je i nekadašnji misionar u Švicarskoj, fra Karlo Lovrić. Nakon pozdravnih riječi fra Ivana, vjernicima se u ime Misijskog vijeća obratio Mate Dedić.
Nakon misnog slavlja, fra Ivan Prusina je čestitao fra Stanku u ime svih vjernika, a u svom obraćanju fra Stanko je najprije zahvalio svojim roditeljima Ivanu i Mili, bratu Josipu i sestri Mateji koji su cijelo vrijeme bili njegova čvrsta potpora i podržali ga na njegovom putu. Zahvalio je ostalim misionarima, zboru, sestri Zori, fra Karlu na pratnji i toplim riječima i svim vjernicima koji su svojim dolaskom na mladu misu uveličali ovaj dan.
Po završteku mise, vjernici su pozvani u župnu dvoranu gdje ih je čekala bogati stol. Župna dvorana je bila premala za sve koji su htjeli čestitati fra Stanku i njegovim roditeljima.
(www.hrvati.ch)

Tekst: Ruža Studer