U susret 3. Saboru hrvatske kulture u Sloveniji

3 min čitanja

Svibanjski Sabor hrvatske kulture u Ljubljani prikazat će raznoliko umjetničko stvaralaštvo 11 hrvatskih kulturnih društava iz cijele Slovenije, a nastupit će izvođači iz Ljubljane, Lendave, Maribora, Novog Mesta, Škofje Loke, Velenja i Pirana

Pokrovitelji 3. Sabora hrvatske kulture, koji će se ove godine održati 17. svibnja u Ljubljani, su predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Nastupit će izvođači iz Ljubljane, Lendave, Maribora, Novog Mesta, Škofje Loke, Velenja i Pirana.

Svibanjski Sabor hrvatske kulture u Ljubljani prikazat će raznoliko umjetničko stvaralaštvo 11 hrvatskih kulturnih društava iz cijele Slovenije, i to 17. svibnja 2014. s početkom u 18,oo sati u Gallusovoj dvorani Cankarjeva doma, izjavio je za portal Hrvatske matice iseljenika predsjednik Saveza hrvatskih društava iz Slovenije Petar Antunović.

Hrvatsko društvo Ljubljana i Hrvatsko kulturno društvo Međimurje – Ljubljana zajednički organiziraju 3. Sabor hrvatske kulture u Ljubljani. Cilj manifestacije je njegovanje i razvitak hrvatskoga jezika i kulture,očuvanje narodnih običaja kao i nacionalnog identiteta Hrvata koji žive u Sloveniji.

Na Saboru će nastupiti Hrvatsko društvo Ljubljana, Hrvatsko kulturno društvo Međimurje iz Ljubljane, Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave, Hrvatsko kulturno društvo iz Maribora, Hrvatska kulturna udruga iz Novog Mesta, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Komušina iz Škofje Loke, Kulturno društvo Međimurje iz Velenja i Hrvatsko kulturno-umjetničko, prosvjetno i sportsko društvo Istra iz Pirana. Sudionici kulturnog saborovanja u Ljubljani moći će uživati u koncertu estradne zvijezde Danijele Martinović, a program će voditi Zoran Predin.

Riječ je o manifestaciji, koja se priređuje kao kruna tradicionalnog Tjedna hrvatske kulture u glavnome gradu susjedne Republike Slovenije – čije će se zanimljive priredbe odvijati od 12. do 17. svibnja 2014.

Sabor hrvatske kulture u Sloveniji, pokrenut 2012., već je afirmirana manifestacija Saveza hrvatskih društava Slovenije – koja na godišnjoj razini prezentira recentno umjetničko stvaralaštvo hrvatskih kulturnih udruga i individualnih stvaralaca u raznim umjetničkim izričajima, a manifestaciju – prema unaprijed dogovorenim pravilima – ugošćuju naizmjence najaktivnije hrvatske zajednice diljem Slovenije.

Nakon utemeljiteljskoga Prvog sabora hrvatske kulture koji je uspješno održan u Lendavi (2012.), odličnom se organizacijom u europskoj prijestolnici kulture dokazalo Hrvatsko kulturno društvo iz Maribora (2013.), pa se izvođači nadaju još većem organizacijskom i umjetničkom angažmanu u glavnome slovenskom gradu – Ljubljani. Treći je sabor, u okviru Tjedna kulture u Ljubljani, posvećen dobrodošlici u europsku obitelj naroda nove članice Europske unije Republici Hrvatskoj.

Program

Plakat

Ulaznice: Cankarjev dom

Ovako je bilo u Lendavi

Ovako je bilo u Mariboru

Tekst: Vesna Kukavica

Podijeli ovaj članak
Skip to content