Svjetlost mojom rukom Jurja Pavlovića

2 min čitanja

Izložba je otvorena u izložbenom prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine i u organizaciji Hrvatske matice iseljenika – podružnice Dubrovnik

U izložbenom prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine (Široka ulica) i u organizaciji Hrvatske matice iseljenika – podružnice Dubrovnik 23. travnja otvorena je izložba “Svjetlost mojom rukom” Jurja Pavlovića.
Juraj Pavlović izabrao je svjetlo da mu bude mač. Za njegove životne púte, a i za svijet oko njega, za sve ljude koji vide oživljenu svjetlost njegovih svjetiljki. U njegovom stvaralačkom radu uvijek ga vodi ideja obnavljanja, svoje svjetiljke izrađuje kako bi dao novi život starinskim staklima koje pronalazi. Velika je stvar kada te prozovu kraljem u onome što radiš u životu. To se rijetkima događa. A Juraj Pavlović je odavno proglašen kraljem svjetiljki i to u zemlji, poslovično, vrlo zahtjevnoj što se svake stručnosti tiče. Naš dubrovački umjetnik odavno nosi epitet bavarskog kralja lampi.
Prilikom prvog izlaganja u našoj zemlji, Josip Depolo opisao je njegove svjetiljke kao vrhunska umjetnička i zanatska ostvarenja, njegovo stvaralaštvo nazvao je poezijom. Što ima iznad poezije da se može reći? Juraj je cijeli svoj život uspio obasjati svjetlošću i to tako posebnom, poetičnom, jedinstvenom svjetlošću umjetnosti. Svjetlošću vlastitim rukama stvorenom, zapisala je Irja Jerković u popratnom tekstu.
Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja. (dubrovacki.slobodnadalmacija.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content