Sjećanje na Franju Horvata

2 min čitanja

Horvat je bio starinski načelnik tikekom četiri mandata, a aktivno se bavio njegovanjem hrvatske kulture, svirao u pratećem tamburaškom sastavu ženskog pjevačkog zbora iz Starina i bio jedan od osnivača TS Biseri Drave

 

Nakon duže bolesti 10. prosinca preminuo je nekadašnji načelnik Starina Franjo Horvat. Franjo Horvat  (Horváth Ferenc József) rodio se 20. prosinca 1955. godine u Pečuhu, kao najmlađe dijete u obitelji s petero djece. Osnovnu školu je počeo pohađati u Starinu, a poslije je osnovnoškolsko školovanje nastavio u Državnoj općoj srpskohrvatskoj školi u Pečuhu. U pečuškoj srednjoj stručnoj školi Mihálya Pollacka stekao je diplomu građevinskog tehničara. Počeo je raditi u šeljinskoj građevinarskoj zadruzi, te se zaposlio u tehničkom odjelu šeljinske uprave. Nakon demokratskih promjena 1990. godine je na mjesnim izborima izabran za načelnika Starina i tu je dužnost obnašao tijekom četiri ciklusa ( 1990.- 1994.), (1994.- 1998.), (1998.- 2022.), (2002.- 2006.).

Mjesna samouprava za vrijeme njegova načelništva, u skladu sa zakonskim mogućnostima, ujedno je bila i hrvatska manjinska samouprava. I skrbnik mjesne hrvatske narodnosne škole. Franjo Horvat je ponosno nosio svoje hrvatstvo i brinuo se o svojim mještanima. Obnašao je niz društveno – političkih funkcija na mjesnoj, regionalnoj i državnoj razini. Bio je u više mandata zastupnik Hrvatske državne samouprave, zamjenik predsjednika udruge Zajednica podravskih Hrvata, dopredsjednik udruge organizacija hrvatskih manjinskih samouprava u županiji Baranji, član NO Croatica Kht., član zemaljskog vijeća Saveza Hrvata u Mađarskoj i matičar.

Aktivno se bavio njegovanjem hrvatske kulture, svirao je u pratećem tamburaškom sastavu znamenitog ženskog pjevačkog zbora iz Starina i bio je jedan od osnivača Tamburaškog sastava Biseri Drave. Franjo Horvat sa suprugom Marijom dobio je sina Ferenca, koji živi u Đuru sa suprugom i dvoje djece. Franje Horvat pokopan je 28. prosinca  na mjesnom groblju u Starinu.

Tekst : Branka Pavić Blažetin

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content