Otkrivanje spomenika Andriji Mohorovičiću u Zagrebu

3 min čitanja

Na svečanosti u parku Grič na Gornjem gradu govorit  će  akademik Mirko Orlić, predsjednik Odbora za podizanje spomenika geofizičaru Andriji Mohorovičiću, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU

 

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2022. u 12 sati, u parku Grič na Gornjem gradu u Zagrebu, održat će se svečanost otkrivanja spomenika Andriji Mohorovičiću, akademskog kipara Nikole Džaje. Na svečanosti će govoriti akademik Mirko Orlić, predsjednik Odbora za podizanje spomenika geofizičaru Andriji Mohorovičiću, Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, te akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Andrija Mohorovičić (1857.–1936.) geofizičar je svjetskog glasa, jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika svih vremena te jedan od rijetkih koji su do svjetski relevantnog otkrića došli radeći u Hrvatskoj, u Zagrebu. Po njemu je nazvana granica između Zemljine kore i plašta (Mohorovičićev diskontinuitet, skraćeno Moho), jedan krater na Mjesecu te asteroid u području između Marsa i Jupitera.

Stoga je 2007. Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo formalnu  inicijativu da mu se u Zagrebu podigne spomenik. U razdoblju od 2011. do 2013. Grad Zagreb je organizirao raspravu o mogućim lokacijama za postavljanje spomenika te je naposljetku kao najbolju lokaciju odobrio Park Grič, ispred zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda (danas Hrvatski povijesni muzej) gdje je Mohorovičić djelovao. Budući da je nakon toga inicijativa zastala, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti formirala je 2017. Odbor za podizanje spomenika geofizičaru Andriji Mohorovičiću. Odbor je u sljedećim godinama osigurao financijska sredstva za provedbu natječaja za izradu idejnog kiparskog rješenja. Natječaj je proveden 2019., u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a prvu nagradu osvojio je akademski kipar Nikola Džaja. Gradska skupština Grada Zagreba je u prosincu 2020. jednoglasno odobrila projekt postavljanja spomenika u Parku Grič. Nakon toga je proveden javni natječaj temeljem kojega je lijevanje i postavljanje spomenika povjereno Ljevaonici Ujević.

Postavljanjem spomenika Andriji Mohorovičiću Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Grad Zagreb na najbolji se mogući način odužuju znanstveniku i redovitom članu Akademije od 1898. do 1936. koji je ime svoga grada i svoje domovine pronio širom svijeta. (HAZU)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content