IX. Susreti književnika hrvatskih manjina s književnicima u RH

5 min čitanja

Dvodnevni skup organizirali su HKD „Franjo Glavinić“ i MH iz Rovinja te HMI-podružnica Pula. Nastupili su Zvonimir Deković (Crna Gora), Ljubica Kolarić- Dumić (Hrvatska-Srbija), Romina Floris (Italija), Tomislav Milohanić (Hrvatska), Antonio Sammartino (Italija), Šimun Šito Ćorić (Švicarska), Ana Šoretić (Austrija), Adrijan Vuksanović (Crna Gora), Đuro Vidmarović (Hrvatska), Miroslav Sindik (Crna Gora), Desa Matijević (Crna Gora) i Alojz Štoković (Hrvatska)

 

U Rovinju su od 8. do 9. studenoga održani IX. Susreti književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj. Dvodnevni skup organizirali su HKD„Franjo Glavinić“ i MH iz Rovinja te Hrvatske matice iseljenika-podružnice Pula. Uz tradicionalnu materijalnu potporu Ministarstva kulture i svesrdnu pomoć i podršku Grada Rovinja, ovogodišnji su Susreti održani pod pokroviteljstvom novoosnovanog Državnog ureda za Hrvate izvan RH i HMI.Svečanost je otvorio Mješoviti zbor HKD-a “Franjo Glavinić” hrvatskom himnom i svečanom pjesmom IŽ “Krasna zemljo”, a prisutne su pozdravili predsjednik HKD «Franjo Glavinić» dr. Branimir Crljenko, koji je najavio izdavanje zbornika u povodu jubilarnih, desetih Susreta književnika iduće godine. Pozdravne riječi uputili su još predsjednik Gradskog vijeća Davorin Flego, voditeljica Ureda Hrvatske matice iseljenika za Istru Ana Bedrina te Katarina Hinić uime Državnog ureda za Hrvate izvan RH.Predstavnici Grada Rovinja, kao i sami organizatori posebno su naglasili svečaniju i bogatiju pripremu za jubilarne X. susrete i osnivanje uredničkog vijeća za pripremu zbornika u kojem će biti tiskani vrijedni tekstovi i materijali svih deset susreta. Ovogodišnji Susreti bili su posvećeni pjesniku, književnom i likovnom kritičaru Viktoru Vidi, Kotoraninu preminulim u Buenos Airesu, u prigodi njegove stote obljetnicu rođenja.
Književni dio večeri započeli su Milan Medak i Stjepan Lukavečki, koji su izvrsnom interpretacijom stihova Viktora Vide predstavili ovog velikog književnika iz dijaspore. Nakon toga je Sonja Dušić, uz moderatora večeri Maria Sošića, predstavila pjesnike i sve sudionike Susreta.
Nastupili su Zvonimir Deković (Crna Gora), Ljubica Kolarić- Dumić (Hrvatska-Srbija), Romina Floris (Italija), Tomislav Milohanić (Hrvatska), Antonio Sammartino (Italija), Šimun Šito Ćorić (Švicarska), Ana Šoretić (Austrija), Adrijan Vuksanović (Crna Gora), Đuro Vidmarović (Hrvatska), Miroslav Sindik (Crna Gora), Desa Matijević (Crna Gora) i Alojz Štoković (Hrvatska).
Oduševljenje publike izazvao je fra Šimun Šito Ćorić, koji je na gitari i uz pratnju zbora Hrvatskog kulturnog društva “Franjo Glavinić” otpjevao svoju domoljubnu pjesmu “Ne mogu da te zaboravim”.
Drugi radni dan Susreta bio je rezerviran za stručno – znanstveni skup o standardima zaštite manjina s predstavljanjem publikacija o hrvatskoj manjini u Boki kotorskoj „Hrvati Boke kotorske kroz povijest-sjećanja i zaboravi“ Đure Vidmarovića i „Crnogorsko naslijeđe u Istri“ Alojza Štokovića o crnogorskoj manjini u Peroju u Istri.
O životu i djelu Viktora Vide govorio je Đuro Vidmarović. Zanimljive detalje o ovom bokeljskom pjesniku iznio je i fra Šimun Šito Ćorić. Posebnu pozornost svih nazočnih izazvalo je predavanje Zvonimira Dekovića na temu “Politički položaj Hrvata u Boki kotorskoj XX. stoljeća”, nakon koje su posjetitelji postavljali brojna pitanja.
O knjizi Đura Vidmarovića “Hrvati Boke kotorske kroz povijest” govorio je Adrijan Vuksanović i sam autor, dok je Ljubica Kolarić – Dumić predstavila književnika iz Srijema, Živka Beretića. Fra Šimun Šito Ćorić zanimljivo je ispričao životni put Lucijana Kordića. Antonio Sammartino, s napomenom da će govoriti „na našo“, vrlo je vjerno prikazao usmenu predaju baštine moliških Hrvata do prve pisane riječi u Moliseu.
Ana Schoretits/ Šoretić imala je izlaganje “Hrvatska i njemačka stonoga – kako se razlikuju u kretanju?”, a Adrijan Vuksanović upoznao je sudionike s temom “Književnost Hrvata Boke kotorske s osvrtom na nakladničku djelatnost XX. stoljeća”.
U prijepodnevnom dijelu znanstvenog skupa sudionicima se pridružio i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović, a nazočna je bila i Katarina Hinić uime Državnog ureda za Hrvate izvan RH. Sudjelovali su u diskusijama i odgovarali na brojna pitanja koja „muče“ i opterećuju Hrvate u susjednim zemljama. Organizacijski odbor poziva sve sudionike svih dosadašnjih susreta, da nadopune i prošire svoje radove za tiskanje u Zborniku i pošalju ih na elektronskom poštom na e-mail adrese: hkd@email.t-com.hr ili pula@matis.hr

Podijeli ovaj članak
Skip to content