Knjiga iz serije Hrvatski kulinarijum ovaj put predstavlja 110 recepata iz Žamara, koje je od svoga djetinjstva sabrala Marija Čandl.
Hrvatski kulturni i dokumentarni centar (HKDC) https://www.gradisce.eu/hkdc/ izdao je 17. izdanje knjige iz serije Hrvatski kulinarijum. Ovaj put predstavljaju 110 recepata iz Žamara, koje je od svoga djetinjstva sabrala Marija Čandl.
O knjizi i projektu predsjednik društva Martin Ivančić kaže kako je važno, da se uz stare recepte zabilježe i izrazi u kuhinji i pri kuhanju budući se razlikuju od sela do sela.
Recepti u kuharici iz Žamara dijelom su stari 50 do 60 godina i dokumentiraju jednostavnu seljačku kuhinju onoga doba, veli Ivančić.
Mladi kuhar iz Trajštofa, Robert Martinšić, skuhao je sva jela po opisanim receptima i fotografirao ih. Knjiga je dvojezična, na njemačkom i na hrvatskom dijalektu Žamara. Hrvatski kulinarijum/kulinarij iz Žamara može se naručiti kod Hrvatskoga kulturnoga i dokumentarnoga centra u Željeznom. (https://volksgruppen.orf.at/) Prijevod: dšš