Pod krilaticom „Nije lako živjeti naopako“, u subotu, 29. kolovoza, u Zoološkom će se vrtu Zagreba obilježiti Međunarodna noć šišmiša, a posjetitelji će od 18 do 22 sata moći upoznati jedine leteće sisavce i važnost njihove zaštite. Za ovo veselo druženje u čast šišmiša, edukatori Zoološkog vrta osmislili su zabavan i edukativan program za djecu i odrasle.

Kroz raznolike radionice i igre posjetitelje će u subotu od 18 do 22 sata upoznavati sa svijetom šišmiša. Naučit će male leteće sisavce tražiti bat-detektorima te podučiti ih trikovima što učiniti ako im šišmiš uleti u kuću. Uz šišmiše koji žive u Hrvatskoj te one najzanimljivije iz svijeta, posjetitelji će u posebno uređenoj špilji moći doznati koje su vrste šišmiša izumrle – najavljuju iz zagrebačkog Zoo-a.

Kako su uz šišmiše vezane mnogobrojne zastrašujuće priče i legende, Vrtom će te noći vladati maksimirska coprnica, a postavljen je i mali muzej vještičjih metli. Za zaljubljenike u čudne selfieje, pripremljena je jedinstvena scenografija – moći će se fotografirati u lijesu grofa Drakule.

Pravu hrabrost posjetitelji će moći pokazati u kutku gdje će se dodirivati žive životinje poput zmija i kukaca. Za one avanturističkog duha organizirano je speleološko penjanje. Za dodatnu zabavu od 19 će se sati pobrinuti mađioničar Vladimir Štimac, a u 21.30 sati skupina Artifan izvest će žonglerski show vatrom – kažu iz Zoo-a

Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS). Time se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša. Na svijetu živi čak 1150 vrsta šišmiša, a trenutačno ih je zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo gotovo 180. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene. Za djecu do 6 godina ulaz na Noć šišmiša u Zoološkom vrtu je slobodan.

Istog dana ujutro i javna ustanova „Park prirode Medvednica“ obilježit će 19. po redu „Međunarodnu noć šišmiša“ . Ova globalna manifestacija kojom se pobliže javnost upoznaje s jedinim letećim sisavcem i njegovim značajem u prirodi održat će se od 10 do 17 sati, na planinarskom domu Glavica i špilji Veternici.

Naši dragi gosti koji nam tradicionalno pomažu u obilježavanju ovog važnog datuma iz zaštite prirode – ZOO Zagreb, JU Park Maksimir, Hrvatsko biospeleološko društvo, Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Zagreb, te Udruga Tragus i ove će nam godine predstaviti svoj rad vezan uz istraživanja i zaštitu šišmiša, ali nam isto tako pomoći da svi zajedno naučimo o ishrani šišmiša, njihovom letu, njihovoj korisnosti, ugroženosti i mnogim drugim temama – poručuju iz Javne ustanove „Park prirode Medvednica“ najavljujući obilje zanimljivih sadržaja za sve ljubitelje šišmiša.

Tako će se posjetitelji u subotu moći sa stručnjacima uputiti u potragu za šišmišima pomoću „bat detektora“, a najmlađi gosti ove manifestacije moći će sudjelovati na cijelom nizu radionica za djecu – od izrade šišmiš maski, crtanja, kvizova…

A sve kako bi se djeca što prije oslobodila straha od ovih tajanstvenih, ali iznad svega simpatičnih životinjica. Za sve posjetitelje bit će organizirane i igre Potraga za šišmišima, te Skočišmiš. Onima pak koji se zaljube u naše slatke Veterničke šišmiše, omogućeno je njihovo posvajanje. Ustanova je 2007. godine pokrenula program „Usvoji šišmiša!“, tako da je usvajateljska obitelj sada već prilično velika i bliži se brojci od 900 članova – kažu iz Parka prirode Medvednica.

Svaki puni sat bit će organizirano stručno vođenje špiljom Veternicom, ljetnim i zimskim podzemnim staništem velikog broja šišmiša uz organizirane i male radionice o špiljarskoj opremi te će sudionici također moći svladati osnove špiljarskog penjanja.

(Zagrebinfo)