Sjećanje na Stipana Pančića (1930.- 2017.)

2 min čitanja

Pančić se ustrajno zalagao za očuvanje materinske riječi, kulture i tradicija santovačkih Hrvata. Pod njegovim vodstvom organiziran je mješoviti pjevački zbor, a zatim i folklorna skupina. Predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao je Pleterom reda Danice

Dana 9. siječnja, u 86. godini života, u bajskoj bolnici preminuo je istaknuti društveni djelatnik santovačkih Hrvata Stipan Pančić. Rođen je 18. ožujka 1930. u Santovu u bunjevačko-hrvatskoj obitelji. Godinama je bio član Antifašističkog fronta Slavena, a zatim se uključio u rad Demokratskog saveza južnih Slavena. Godine 1984. ponovo je pokrenuo Udruženje šokačkih Hrvata koje je davne 1968. utemeljio profesor Stjepan Velin. Otada je sve do svoje smrti bio predsjednikom udruge santovačkih Hrvata-Šokaca. Zdušno i ustrajno se zalagao za očuvanje materinske riječi, kulture i tradicija santovačkih Hrvata.

Pod njegovim vodstvom organiziran je mješoviti pjevački zbor, a zatim i folklorna skupina. S folklornim društvom su nastupali na mnogim priredbama u Mađarskoj i u inozemstvu, u Vojvodini i Hrvatskoj. Među najvećim uspjesima društva bilježi se i gostovanje na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1989. godine.

Organizator je raznih prosvjetnih predavanja s gostujućim predavačima istaknutih kulturnih i društvenih djelatnika Hrvata u Mađarskoj, te kulturnih programa, neko vrijeme i Marindasnkog bala. Stipan Pančić zaslužan je i za utemeljenje zavičajne zbirke koja je uređena pod vodstvom dr. Đure Šarošca u klupskim prostorijama Udurženja šokačkih Hrvata. Od 1994. do 1998. godine bio je i član prvog saziva Hrvatske samouprave Santova.

Narušena zdravlja posljednjih desetak godina organizirao je samo klupske pokladne priredbe. Dobitnik je više priznanja i odlikovanja, među njima i onog “za socijalističku kulturu”, a od predsjednika RH dr. Franje Tuđmana primio je Pleter reda Danice. Posljednji ispraćaj bio je 12. siječnja na santovačkom groblju.
(Hrvatskiglasnik)

Podijeli ovaj članak
Skip to content