Svečano otvoreni 28. Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević u Orašju

2 min čitanja

U Orašje su na otvarenje Festivala pristigli brojni glumci iz Hrvatske i BiH, te visoki uzvanici iz javnog i političkog života

Ove godine na 28. Danima hrvatskog filma Ivo Gregurević bit će prikazano 11 filmova, osam za odrasle i tri iz dječjeg programa, a ulaz na sve projekcije je besplatan. U sklopu festivala u četvrtak, 31. kolovoza bit će prikazan i kratkometražni film s ovogodišnje filmske radionice u organizaciji Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba, koja je svih 28. godina partner ovog važnog događanja. Samom otvorenju Festivala nazočio je ravnatelj HMI-ja, Mijo Marić sa suradnicima.

U srdačnoj dobrodošlici, glumci i filmski djelatnici kao i visoki uzvanici, dočekani su na tradicionalnom prijemu u Navisu, nakon čega su se uputili na svečano otvorenje novoobnovljene dvorane Kulturnog centra Ivo Gregurević, gdje će se prikazivati filmske projekcije.

Uzvanici su na groblju Karaula, posljednjem počivalištu glumačke legende, položili vijence uz zahvalnost za sve što je učinio za ovaj prostor, film i kulturu uopće. Program je nastavljen u ŠRC Bazeni, svečanom akademijom u čast Ivi Gregureviću, tijekom koje je uručena skulptura Ive Gregurevića, kazališnom, filmskom glumcu i redatelju Darku Milasu.

Otvorenje festivala i svečanu akademiju posvećenu Ivi Gregureviću pratio je vrhunski kulturno umjetnički program. Po prvi puta u Orašju su nastupili baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo s opernom divom primadonom Aidom Čorbadžić, a sudjelovao je i gudački kvartet Mostarske filharmonije pod ravnanjem Snježane Zovko. Po tradiciji upriličen je i spektakularni vatromet te direktni prijenos na RTV Herceg Bosna.

Tekst i foto: HMI

 

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content