U Osijeku predstavljena knjiga Darka Varge

3 min čitanja

Organizatori promocije su Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU Osijek, Institut za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.” Osijek, Družba braće hrvatskoga zmaja – Zmajski stol Osijek i Izdavačka kuća Meridijani u povodu 450. obljetnice bitke kod Sigeta i pogibije Nikole IV. Zrinskog

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU Osijek, Institut za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.” Osijek, Družba braće hrvatskoga zmaja – Zmajski stol Osijek i Izdavačka kuća Meridijani u povodu 450. obljetnice bitke kod Sigeta i pogibije Nikole IV. Zrinskog, organizirala je 10. ožujka u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek predstavljanje knjige Darka Varge “Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih”.
Pozdravnu riječ uputio je domaćin, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.” u Vikarijatu Osijek i biskupski vikar za pastoral grada Osijeka, prof. dr. Vladimir Dugalić, potom se obratio prof. dr. Antun Tucak, dopisni član HAZU-a, a o knjizi je govorio recenzent prof. dr. Hrvoje Petrić, član suradnik HAZU prof. dr. Dragutin Feletar, koji je i moderirao program, a nazočnima se obratio i autor, Osječanin Darko Varga. Glazbeni program izvela je Klapa Zrinski, dio HKUD-a Petar Zrinski. Nakon predstavljanja uslijedio je izložbeni domjenak pripremljen po receptima iz knjige, koji su priloženi uz svako jelo.

Knjiga Darka Varge “Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih” donosi opis života na zrinskim dvorovima, utvrdama i vlastelinstvima u 16. i 17. stoljeću te knjige recepata. Obiluje podacima o jednom segmentu svakodnevnog života u vrijeme Zrinskih: kako se u to doba proizvodila hrana, kako se jelo, pilo i blagovalo, a bavi se i općenitim predstavljanjem obitelji Zrinski i njihova odnosa spram povijesnih zbivanja i ličnosti toga doba. Težište prikaza je na sustavnoj prezentaciji svih sastavnica prehrane toga burnog vremena. Opisuju se tadašnje blagovaonice, oprema i posuđe, pokućstvo i prostorni rasporedi te običaji i posluga kod blagovanja. Da bi opisao izvorište zrinskog posuđa i druge opreme, autor temeljito prikazuje i povijest i značenje njihovih rudnika i rudarstva, kao i tradicionalno ispiranje zlata na rijekama Muri i Dravi. Vinogradima, podrumarstvu, pečenju rakije i pripremanju likera očekivano je posvećena osobita pozornost. Knjiga donosi fascinantne, temeljite opise proizvodnje svih vrsta hrane na imanjima Zrinskih, a završava zbirkom recepata iz njihova vremena. Tu je ponajprije rukopisna kuharica Zrinskih, ali i recepti iz zbirki Galgoczy i Fay te iz znamenite Kološvarske kuharice. Ovo djelo doprinos je ekohistoriji, razmjerno novoj grani povijesti koja proučava međuodnos čovjeka i prirode u prošlosti. Radi se o bogatoj, ilustriranoj freski Zrinskih i kao nacionalnih junaka i kao – gurmana, koja baca novo historiografsko svijetlo na život u “ostacima ostataka” Hrvatske u doba obrane i borbi s Osmanlijama.
(IKA)

Doznajte više o knjizi

Podijeli ovaj članak
Skip to content