Svake druge godine IBBY dodjeljuje Nagradu „Hans Christian Andersen“ živućem piscu i ilustratoru za ukupan doprinos stvaralaštvu na području dječje knjige. Od 1996. do danas hrvatski kandidati za Andersenovu nagradu bili su pisci: Ivan Kušan, Luko Paljetak, Zvonimir Balog, Sunčana Škrinjarić, Višnja Stahuljak, Joža Horvat i Miro Gavran te ilustratori: Ivica Antolčić, Ivan Vitez, Vjekoslav Vojo Radoičić, Cvijeta Job i Svjetlan Junaković

Hrvatski centar za dječju knjigu nominirao je pisca Mira Gavrana za prestižnu svjetsku nagradu Andersen za 2016. godinu! Nominacijom za najveću nagradu za dječju knjigu Miro Gavran je u društvu najboljih svjetskih pisaca i ilustratora.
Miro Gavran (1961) suvremeni je hrvatski književnik. Djela su mu prevedena na trideset i osam jezika. Dobio je dvadesetak književnih i kazališnih nagrada u zemlji i inozemstvu, a među njima i Nagradu „Central European time“, za najboljeg srednjoeuropskog pisca godine, koja mu je dodijeljena u Budimpešti, te Nagradu „Europski krug“ za promicanje europskih vrijednosti u svome književnom radu.
Napisao je osam proznih knjiga za mlade čitatelje: „Svašta u mojoj glavi“ (Nagrada „Ivana Brlić Mažuranić“), „Oproštajno pismo“, „Kako je tata osvojio mamu“, „Zaljubljen do ušiju“, „Sretni dani“ (Nagrada „Mato Lovrak“), „Pokušaj zaboraviti“, „Ljeto za pamćenje“ i „Profesorica iz snova“ ( „Specijalna nagrada“ na Medjunarodnom festivalu književnosti u Sofiji.)
Gavranovi romani „Zaboravljeni sin“ (uvršten na IBBY- evu „Časnu listu“) i „Kako smo lomili noge“ pisani su za odrasle no rado ih čitaju i mladi. Njegove knjige su premašile brojku od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. 160108-anders-2
U proteklih dvadesetak godina, Gavran je uvjerljivo najizvođeniji hrvatski kazališni pisac čije su drame i komedije premijerno igrale širom svijeta ( od New Yorka, Pariza, Krakova i Rotterdama, pa do Moskve, Mumbaija, Buenos Airesa, Bratislave, Praga, Atene, Rima…) , a vidjelo ih je više od tri milijuna gledatelja.
Objavio je i knjigu „Igrokazi za djecu“ u kojoj je sabrao dvanaest igrokaza pisanih za najmlađe.
Svake druge godine IBBY dodjeljuje Nagradu „Hans Christian Andersen“ živućem piscu i ilustratoru za ukupan doprinos stvaralaštvu na području dječje knjige. Nagrada se sastoji od zlatne medalje i diplome a svečano se dodjeljuje na kongresu IBBY-ja. Andersenova nagrada za pisce dodjeljuje se od 1956. godine a za ilustratore od 1966. Odluku donosi međunarodni žiri od 13 članova.
Hrvatski centar za dječju knjigu kao Hrvatska sekcija IBBY ima pravo nominacije autora za Andersenovu nagradu na temelju uplate godišnje članarine od 2.000 CHF te odgovarajućih pristojbi za nagradu (250 CHF po autoru).
Odluku o izboru hrvatskog autora za nominaciju za Andersenovu nagradu donosi na svojim sastancima Nacionalni odbor za dječju knjigu. U Centru se priprema nominacija, dossier na engleskom jeziku i 5 do 10 naslova najboljih knjiga. Svakom članu žirija šalje se dossier autora i najmanje pet odabranih naslova.
U veljači 2016. bit će objavljena imena 5 finalista nagrade, a dobitnika ćemo saznati početkom travnja na Sajmu dječje knjige u Bologni.
Od 1996. do danas hrvatski kandidati za Andersenovu nagradu bili su pisci: Ivan Kušan, Luko Paljetak, Zvonimir Balog, Sunčana Škrinjarić, Višnja Stahuljak, Joža Horvat i Miro Gavran te ilustratori: Ivica Antolčić, Ivan Vitez, Vjekoslav Vojo Radoičić, Cvijeta Job i Svjetlan Junaković.
Hrvatski centar za dječju knjigu osnovan je u Knjižnicama grada Zagreba 1993. godine s misijom i vizijom razvoja i osnaživanja hrvatske dječje knjige i knjižničarstva te njihove promocije u zemlji i inozemstvu.
Od 1. siječnja 1995. Hrvatski centar za dječju knjigu postaje nacionalna sekcija međunarodne udruge IBBY (International Board on Books for Young People – Međunarodno vijeće za dječju knjigu) koje danas okuplja 79 zemalja članica.
(narod.hr)