Obljetnica je bila povod slavlju, pa je u suradnji sa splitskom podružnicom HMI dogovoren nastup Tria Gušt, renomirane grupa iz Splita. Trio je nastupio i u Iquequeu i u Hrvatskom domu u Punta Arenasu u organizaciji Počasnog konzulata RH. Svojim programom se predstavilo i Sokolovo folklorno društvo Jeka

 

Hrvatski klub Sokol u Antofagasti, osnovan 1927., u vrijeme kada su se u iseljeništvu masovno osnivali razni klubovi mahom pripomoćni, zatim sportski i nacionalni i svi su zadovoljavali određene potrebe iseljenih Hrvata. Kako je sport igrao značajnu ulogu u životu iseljenika, Sokol je brzo postao istaknuto središte sportskog života ovoga grada na obali Atacame.
85. obljetnica svakako je bila povod slavlju, pa je u suradnji sa splitskom podružnicom HMI dogovoren nastup Tria Gušt, renomirane grupa iz Splita, koja je svojim profesionalnim nastupom oduševila publiku na bazenu Split, 1. prosinca ove godine.
Pozdravni govor održala je Vesna Terzić, veleposlanica RH u Čileu. Zatim je Branka Bezić Filipović, voditeljica splitske podružnice Matice pozdravila i čestitala uime HMI, koja sa Sokolom surađuje više od 30 godina.
Potom su pročitana čestitke KK Adriatic i KK Split, s kojima se Sokol, posredstvom HMI, prošle godine pobratimio. Na kraju je pročitano pismo splitskoga gradonačelnika Keruma. Naime, Split i Antofagasta su gradovi prijatelji. Posljednji se nazočnima obratio John Obilinović, predsjednik Sokola, a fešta se na kraju nastavila uz pjesmu i ples. Osim Tria Gušt, svojim programom se predstavilo i Sokolovo folklorno društvo Jeka.
Kako je Čile daleko, dogovoreni su nastupi Tria Gušt i u drugim gradovima. Prvi je bio u Iquequeu, u Hrvatskom domu gdje su naši pjevači bili gosti dvaju predsjednika, Ive Fistonića i Hrvoja Ostojića. Uslijedio je nastup u Punta Arenasu u organizaciji Počasnog konzulata RH i grupe mladih ljudi koji žele sačuvati hrvatsko naslijeđe a na čelu im je Marko Matulić.

 

Tekst: Branka Bezić Filipović