ZAVRŠENA 26. NACIONALNA KONVENCIJA HBZ-A

3 min čitanja

CLEVELAND, OHIODvadesetšesta Nacionalna konvencija Hrvatske bratske zajednice održana je od 24. do 26. rujna 2023. u Clevelandu. Bila je to najkraća konvencija u povijesti naše najveće i najstarije udruge Hrvata u svijetu, koja je završila s radom. U samo dva dana zasjedanja u izvrsnoj organizaciji i uz nazočnost od 151. delegata te članova nacionalne uprave, mnoga su pitanja razmatrana i odluke donesene za napredak i boljitak.

Kod svečanog otvaranja konvencije prisustvovali su gosti iz Zagreba, Ottawe, Washingtona DC i grada domaćina. Nakon svečanog unošenja zastava Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Republike Hrvatske i Hrvatske bratske zajednice, uz predivne zvuke tamburice, koje su odzvanjale s koračnicom HBZ-a i izvedbom nacionalnih himni te nakon blagoslova skupa po župniku Hrvatske crkve sv. Pavla u Clevelandu, vlč. Zvonka Blaško lijepe i pamtljive govore održali su: ministar Europskih i vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, veleposlanik RH za Kanadu Vice Skračić, zamjenik veleposlanika za SAD Danijel Međan, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika dr. sc. Ivan Tepeš, predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo i autor ovog izvješća Franjo Bertović. Pročitane su i prigodne poruke od predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika vlade Andreja Plenkovića u kojima je istaknuto zadovoljstvo i priznanje Zajednici za dugogodišnji rad u polju kulture i u promicanju hrvatskog identiteta u svijetu.

Dan ranije, na svečanom banketu, kojeg je dopadljivo vodila nacionalna tajnica i blagajnica HBZ-a Bernadette Luketich-Sikaras sa govornice prenijeli su pozdrave još i Allison Koppel ravnateljica Američkog bratskog kongresa i Cynthia Milewski nacionalna predsjednica First Catholic Slovak Ladies Associaiton.

Slijed događanja je bilo usvajanje poslovnika konvencije, imenovanja pojedinih odbora koji su se brinuli o ispravkama ili dopunama Pravila zajednice, odbora za određenje priznanja i nagrade odbornicima kod odlaska u mirovinu, odbora za osobni dohodak nacionalnih odbornika te drugih pitanja koja su se odnosila na poslovanje i beneficije. Uz sve pripreme i imenovane odborske članove koji su nakon razmatranja predmeta za koja su bila zaduženi, te prezentiranja konvenciji njihovih savjeta ili odluka pridonijelo je dobrim rezultatima i kratkoći vremenu zasjedanja.

Važnije odluke odnosile su se na modernizaciju i učinkovitosti poslovanja te pružanje što bržih i sveobuhvatnih usluga članovima. Izabrano je i novo vodstvo Zajednice a najveće promjene su se dogodile u Nadzornom odboru, u kojeg su izabrani nešto mlađi članovi.

U Izvršnom odboru nije došlo do promjena. Sva četiri odbornika su izabrani aklamacijom! Na kormilu HBZ-a i dalje ostaje nacionalni predsjednik Edward W. Pazo, izvršni potpredsjednik Franjo Bertović i nacionalna tajnica i blagajnica Bernadette Luketich-Sikaras te drugi nacionali potpredsjednik Michael Ricci. Ovi iskusni odbornici s iznimnim rezultatima su jamčevina daljnjeg napredka Hrvatske bratske zajednice u Americi.

Tekst foto: Franjo Bertović

The gallery was not found!

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content