Predstavljanje romana KUMA hrvatske književnice s kanadskom adresom Katarine Pejaković

2 min čitanja

Najavljujemo i pozivamo u petak, 22. rujna 2023 s početkom u 13 sati u Hrvatskoj matici iseljenika predstavljanje nove knjige hrvatske autorice s kanadskom adresom Katarine Pejaković u Zagrebu.

Ulaz je slobodan, a svi posjetitelji dobit će knjigu na dar.

Nova knjiga ove afirmirane autorice je roman naslova Kuma, koji privlači pozornost i samom svojom naslovnicom koju je oslikala hrvatsko-kanadska slikarica Tilly Milton (r. Kosovič). Roman je izašao u nakladi Ogranaka Matice hrvatske u Vinkovcima a nakladnik Dražen Švagelj najavljen je u promociji. Također knjigu će predstaviti i njena recenzentica ugledna književnica Anita Martinac, dok će program moderirati izvrsni hrvatski glumac Robert Kurbaša, u programu sudjeluje i glazbeni sastav VIS Gavrani.

Katarina Pejaković vezana djetinjstvom, prvim mladenačkim uspomenama, a prije svega ljubavlju prema Hrvatskoj, provela je većinu svog života u egzilu u Kanadi,  gdje je djelovala vrlo aktivno u hrvatskim kulturnim udrugama. Istaknula se radom u hrv. iseljeničkim organizacijama, posebice kao utemeljiteljica i urednica prvog hrv. izvandomovinskog televizijskog programa ‘Hrvatski putokazi’ u Torontu (1975.-77.) i radijskog programa u Vancouveru (1977-1981). Postigla je značajni uspjeh i kao pjesnikinja, te je njezina poezija objavljena u relevantnim hrvatskim iseljeničkim glasilima (od 1970.). Autorica je zbirki pjesama „Samotni putnici“ i „Sjena u oku“, knjige duhovnog razmišljanja „Deset zapovijedi ljubavi“, autobiografskog romana „Anđeo“ i zbirke kratkih priča „Upucao sam ga“.

Izdvajamo ulomak iz njene nove knjige: „Postoji nešto što nas vuče kroz zemlje, kontinente i gradove u potrazi za poslom, životom, srećom i više ostavljamo od sebe nego što dobivamo. Ima nešto što nam obećava bolje sutra … i za čim trčimo… uvijek nekoliko koraka iza cilja… dok se udaljenost između nas i cilja svakodnevno povećava.” (Kuma, str. 300 )

Kao i glavni junaci ovoga romana, hrvatski iseljenici tijekom života postavljaju pitanje: „Jesmo li postigli cilj? Ako jesmo, zašto smo prazni, nezadovoljni i preplavljeni vječnom čežnjom za onim što smo ostavili? Ako nismo postigli svoj cilj, zašto smo onda još uvijek u tuđini?”

Podijeli ovaj članak
Skip to content