Počinje Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

3 min čitanja

Program iz hrvatske kulture Škole organizira Hrvatska matica iseljenika i to : akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti; stručno vođene posjete muzejima, galerijama, kulturnim i znanstvenim institucijama, izložbama i kazališnim predstavama ….

Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započet će 30. lipnja 2018. svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture, koja se održava do 27. srpnja u Zagrebu.

Službeno otvorenje bit će 2. srpnja, ponedjeljak, u 9.00 sati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom, studente će pozdraviti: prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu; Mijo Marić, prof., ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, direktorica Škole.

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 27 polaznika iz 16 europskih i prekomorskih zemalja (Austrija, Slovenija, Francuska, Mađarska, Njemačka, Nizozemska, Švicarska, Slovenija, Velika Britanija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Argentina, Meksiko, Čile, Australija).

Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta. Ove godine desetero stipendista dolazi sa Sveučilišta u Grazu (Austrija), Sveučilišta u Beču (Austrija), Sveučilišta u Glasgowu (Škotska), Sveučilišta u Ljubljani (Slovenija), Sveučilišta u Rosariju (Argentina), Humboldt sveučilišta u Berlinu (Njemačka), Sveučilišta Pontificia Universidad Catolica de Chile (Čile) te Instituta Filip Kaušić (Austrija).

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.

Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave, 105 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave  (jedan školski sat traje 45 minuta). Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu. Nastava će se održavati u učionicama u zgradi Sveučilišta u Zagrebu, Ureda za međunarodnu suradnju u Ulici kralja Zvonimira 8.

Program iz hrvatske kulture sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Program podrazumijeva: akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti; stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnim predstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama te studijske izlete u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera koji su uvijek lijepo prihvaćeni.

Polaznici koji polože ispite dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova.

Tekst: Lada Kanajet Šimić

Podijeli ovaj članak
Skip to content