Okusi tradicije: Radionica pripreme posavskih pita u Zagrebu

1 min čitanja

Pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u subotu 15. ožujka, Udruga Hrvata Bosanske Posavine “Cekin” u Zagrebu organizirala je edukacijsku radionicu pripreme posavskih pita.

Dvadesetak mladih polaznica, uz vodstvo iskusnih mentorica, učilo je tajne izrade tradicionalnih pita – krumpiruše, zeljanice, sirnice i pite s mesom. Radionica je protekla u ugodnoj, gotovo obiteljskoj atmosferi, a završila je veseljem i ponosom polaznica koje su uspješno savladale sve korake pripreme.

Predsjednik Udruge Cekin Ilija Guberac izrazio je zadovoljstvo velikim interesom za očuvanje posavske kulinarske tradicije te istaknuo važnost ovakvih događanja u jačanju zajedništva i kulturnog identiteta.

Podršku su pružili brojni gosti, među kojima su bili dr. Davor Pranjić, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, Žana Ćorić iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ivka Perić, voditeljica kabineta državnog tajnika Zvonka Milasa, Snježana Radoš iz Hrvatske matice iseljenika te književnik Pejo Šimić. Ova radionica još je jedna u nizu aktivnosti kojima Udruga Cekin čuva i promiče bogatu baštinu Bosanske Posavine.

Tekst i foto: UHBP "Cekin"

Podijeli ovaj članak
Skip to content