U gradu Campobassu zadarski fotograf Boris Kačan otvorio je izložbu “S one bane mora”. Fotografije su nastale ovog proljeća u tri moliška mjesta – Kruču (Acquaviva Collecroce), Filiću (San Felice del Molise) i Mundimitru (Montemitro), gdje je autor boravio na poziv Udruge Jedna Musika

Posljednjeg dana službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Italiji, 3. lipnja u Hotelu “Parco delle Stelle” u gradu Campobassu zadarski fotograf Boris Kačan otvorio je izložbu “S one bane mora”.
Riječ je o velikom fotografskom projektu koji je osmislila Pašmanka Zrinka Bačić, inače djelatnica Veleposlanstva RH u Rimu i osnivačica te potpredsjednica kulturne Udruge Hrvatsko-talijanski Mozaik u Rimu, u suradnji s moliškom Udrugom Jedna Musika iz Kruča.
Fotografije su nastale ovog proljeća u tri moliška mjesta – Kruču (Acquaviva Collecroce), Filiću (San Felice del Molise) i Mundimitru (Montemitro), gdje je Boris Kačan sa suprugom Katarinom Gazić Kačan boravio na poziv Udruge Jedna Musika.
– Izložio sam 92 fotografije formata 75×50 cm na kojima sam pokušao predstaviti i uhvatiti srž života pet stoljeća stare hrvatske zajednice u Italiji o kojoj se, nažalost, malo zna. Dovoljno je reći da su ta prelijepa tri mjesta posljednji put na sličnoj izložbi predstavljena prije 30 godina. Snimali smo ljude, arhitekturu, krajolik, običaje te napravili prve fotografije iz zraka sva tri mjesta, kaže poznati zadarski fotograf, koji se dosad, što samostalno što na skupnim izložbama predstavljao više od dvadeset puta.
Prema riječima autorice i voditeljice projekta Zrinke Bačić, cilj je izložbe promocija znamenitosti i ljepote kraja gdje Hrvati žive i njeguju svoje korijene već više od 500 godina, te razvoj i očuvanje hrvatskoga identiteta.
Pokrovitelji su projekta Središnji Državni ured za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvo RH u Italiji, Ured Hrvatske turističke zajednice u Milanu i Udruga Hrvatsko-talijanski Mozaik.

Više