Grad Pleternica organizator je Dana posvećenog hrvatsko-francuskom generalu Marku pl. Slivariću Heldenburškom, rođenom 1762. godine u Vrčin Dolu. Grad je bio domaćin Međunarodnog simpozija, dok su prigodnu izložbu organizirali grad Pleternica i Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova

Grad Pleternica organizator je Dana posvećenog hrvatsko-francuskom generalu Marku pl. Slivariću Heldenburškom, rođenom 1762. godine u Vrčin Dolu, na području grada Pleternice. Ovaj tjedan, 12. listopada, grad Pleternica bio je domaćin Međunarodnog simpozija, upravo na dan rođenja Napoleonovog generala, dok su izložbu, otvorenu 13. listopada, organizirali grad Pleternica i Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova.

Izložbu je postavio Claude Grbeša, glavni tajnik veleposlanstva Hrvatske u Briselu s požeškim Muzejom. Izložba će biti otvorena mjesec dana, a na njoj će biti pokazano puno originalnih i dosad neizloženih dokumenata iz Francuske i arhiva iz Zagreba. Ova jedinstvena izložba posvećena je jedinom hrvatskom časniku kojeg je za vrijeme Ilirskih pokrajina (1809. – 1813.) Napoleon I. promaknuo u čin brigadnog generala pod imenom Marc Slivarich de Heldenbourg.

Na području ceste koja vodi do Vrčin Dola postavit će se i jedna dvojezična informativna ploča, što je također napravljeno u suradnji s Veleposlanstvom Francuske u Hrvatskoj. Događanju je nazočio i dogradonačelnik francuskog grada Gignac, u kojem je Slivarić 1838. godine umro i bio sahranjen, te gradonačelnik Ogulina Jure Turković u kojemu je bilo sjedište pukovnije kojom je general zapovijedao.

Inicijator obilježavanja je Pleterničanin Mario Kalan.

– Do sada smo, kaže Kalan, što iz francuskih, što iz bečkih i budimpeštanskih arhiva, pronašli sve podatke o njegovom rođenju, djetinjstvu. Tako smo i dokazali da je on već bio pripadnik plemićke loze, jer do sada se mislilo da mu je plemićki status dao Napoleon. Plemićki status naslijedio je od oca Martina Slivarića. Nakon vojnog školovanja prvo radno mjesto dobio je u Slunju, zatim je bio zapovjednik pukovnije u Ogulinu, a dolaskom na vlast Francuza, koji su dobili sve južno od Save, koje proglašavaju Ilirskim pokrajinama, postaje francuski časnik. Ratovao je za Napoleona i u Rusiji, bio sve do Moskve, preživio poraz i povlačenje po velikoj ruskoj zimi, pri tome spašavajući i samog Napoleona. Kasnije je odlikovan najvećim francuskim odlikovanjem i unaprijeđen u čin brigadnog generala – priča Mario Kalan. Dodaje da su ga naši izvori krivo imenovali kao Šljivarića, no on je izvorno bio Slivarić von Heldenburg, o čemu postoji i originalni plemićki list koji će također biti izložen na izložbi. Kalan na simpoziju iznosi svoj rad „Graničarska obitelj Slivarić“.
(pozeska-kronika.hr)

Fotogalerija