Izložbu je predstavila njena organizatorica Nives Antoljak, a nakon obraćanja umjetnika i pokretača projekta, Ankice i Ante Karačić, uz čestitku za Dan neovisnosti i prigodno slovo, otvorila v.d. ravnateljica Matice Mirjana Ana-Maria Piskulić

Izložba „Glagoljica u dječjem oku i srcu“ stigla je i u Zagreb. Prisutnoj publici i sudionicima natječaja u Hrvatskoj matici iseljenika izložbu je predstavila njena organizatorica Nives Antoljak. Nakon obraćanja umjetnika i pokretača projekta, Ankice i Ante Karačić, prisutnima su se obratile i predsjednice Udruge Glagoljica i „Jedna Musika“ iz Acquaviva Collecrocea-Kruča. Antonella D’Antuono je na otvaranju govorila na dijalektu koji Hrvati u Moliseu zovu „na našo“. Umjetnici su zahvalili, i zahvalnicama nagradili, na dugogodišnjoj potpori projektu umirovljenu djelatnicu HIC-a Katu Oreč i urednicu Matičina web portala. Nazočnima se potom obratila, uz čestitku za Dan neovisnosti, i v.d. ravnateljica Matice Mirjana Ana-Maria Piskulić koja je otvorila izložbu.

Jedan projekt, koji traje već 16 godina, okupio je 1000 djece, 200 pedagoga, 150 škola i udruga iz 17 zemalja. Pokrenuli su ga Iločani, umjetnici Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna u Njemačkoj. Svojim altruističkim, i nadasve uspješnim djelovanjem, uspjeli su povezati djecu u domovini s onom hrvatskih iseljenika. Putujuća izložba okrunila je njihove napore i dosad je predstavila sjajne primjere dječje kreativnosti u više zemalja.

Ove godine na natječaj na temu „Glagoljica u dječjem oku i srcu“ stigli su likovni dječji radovi iz svih dijelova Hrvatske, a u njemu su sudjelovala i djeca sa posebnim potrebama, djeca iz dječjih domova i djeca svih nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj. Svoje crteže poslala su i djeca iz Mađarske, Austrije, Italije, Švicarske, Srbije-Vojvodine, BiH, Slovenije i Njemačke. Točnije, stigli su radovi učenika HN u Bavarskoj, Hessenu, Stuttgartu, Hamburgu i Berlinu. Natječaj je doživio svoj vrhunac proglašenjem najboljih radova u Gradskoj galeriji u Iserlohnu, a potom su oni zahvaljujući izložbi krenuli u svijet. Poslije Iserlohna uslijedila su predstavljanja u Rimu, u bendiktinskom samostanu Ćokovac u Tkonu na Pašmanu, u Moliseu na Molizaiku i ova, 7. listopada, u Zagrebu. Zagrebačku izložbu iz Molisea su donijele predsjednice hrvatskih udruga Jedna Muzika i Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, Antonella D’Antuono i Zrinka Bačić. Doznajemo, izložba još ovoga mjeseca putuje put Zadra te u Suboticu u prosincu.

Ove je godine nagrađeno ukupno 100 učenika u dvjema kategorijama: prvu čine učenici od 1. do 4. razreda, a drugu učenici od 5. do 8. razreda. Proglašenje najboljih radova održalo se u Gradskoj galeriji u Iserlohnu 19. travnja, a nagrađenim učenicima priznanja su poslana poštom.

Pokrovitelji ovoga uspješnoga, i dugovječnoga, likovnoga natječaja bili su Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo RH u Rimu, Hrvatska matica iseljenika, Udruga Jedna Muzika, Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, Hrvatski glas Berlin, Grad Rim, Grad Zagreb, Grad Zadar, Comune Acquaviva Collecroce, Općina Tkon (otok Pašman) i Osnovna škola Zadarski otoci iz Zadra.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Snježana Radoš