Izložba petoro hrvatskih umjetnika koji žive i stvaraju u Italiji otvorena je u ozračju 23. Foruma hrvatskih manjina, Matičinog godišnjeg stručnog skupa

Putujuća izložba petoro hrvatskih umjetnika koji žive i stvaraju u Italiji otvorena je 24. studenoga u ozračju upravo otvorenoga 23. Foruma hrvatskih manjina u Hrvatskoj matici iseljenika.

Izložbu CROAZIA ART ATTACK koja predstavlja djela rimskih umjetnika hrvatskog porijekla Andre Grdinića, Sanje Knez, Antuna Sbutege, Mirjane Sare Sophie (Banić) i Ruže Gagulić otvorio je zamjenik ravnatelja Ivan Tepeš, prof.
Moderatorica izložbe Nives Antoljak nazočne je upoznala s autobiografskim podacima autora i ponudila mogućnost da ova izložba gostuje i u drugim manjinskim hrvatskim sredinama.
Prisutnima se potom uime Udruge Hrvatsko talijanski mozaik Rim obratila rimska Zagrepčanka Sanja Knez, čiji su radovi također izloženi u Matici, te zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Ivana Perkušić.
Koncepcija o identitetu poveznica je postava izložbe koja je ove godine već bila postavljana u Rimu 11. veljače, Zadru 3. kolovoza i Moliseu 14. listopada. Ovaj put ovaj se umjetnički rimski kolaž predstavio u Zagrebu, ljubiteljima umjetnosti i sudionicima Matičinog godišnjeg stručnog skupa pristiglih iz 6 europskih zemalja.
Zasluge za organizaciju i hrvatsko-talijansku prezentaciju izložbe dijele Udruga Hrvatsko talijanski mozaik Rim pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Biblioteka Grada Rima, Udruga Jedna musika iz Molisea, Isola Croata del Molise i Naš život iz Molisea. I naravno, domaćin – Hrvatska matica iseljenika.

KATALOG možete pogledati ovdje: dantealighierizara.hr

Tekst: Diana Šimurina – Šoufek; Fotografije: Snježana Radoš, Naida Šehović