Zbornik su predstavili urednici dr. sc. Marin Sopta, prof. dr. sc. Ivan Rogić, dr. sc. Vlatka Lemić, prof. dr. sc. Mijo Korade i dr. sc. Marina Perić Kaselj, te akademski slikar Josip Botteri Dini

Zbornik radova s drugog Hrvatskog iseljeničkog kongresa, održanog 2016. u Šibeniku, predstavljen je pred brojnim auditorijem 18. listopada u Hrvatskoj matici iseljenika.
Predstavljanje zbornika Hrvatska izvan domovine zajednički su organizirali Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, Centar za kulturu i informacije Maksimir i Hrvatska matica iseljenika, a knjiga je objavljena uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Uz pozdravne riječi ravnatelja HMI-ja prof. Mije Marića, te državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonka Milasa, zbornik su predstavili dr. sc. Marin Sopta, prof. dr. sc. Ivan Rogić, dr. sc. Vlatka Lemić, prof. dr. sc. Mijo Korade i dr. sc. Marina Perić Kaselj, urednici, te autor naslovnice zbornika Josip Botteri Dini, akademski slikar. Skupu se, na prijedlog moderatorice Vesne Kukavice, obratila i tajnica Organizacijskog odbora i „duša“ Kongresa Tanja Trošelj Miočević.
Predstavljeni svezak, kao što smo mogli čuti, obuhvaća radove s drugog Hrvatskog iseljeničkog kongresa 2016. i opseže 830 stanica. Pregled znanstvenih i stručnih studija s aktualnom migrantskom tematikom hrvatske provenijencije raspoređen je u 11 tematskih cjelina s više od 160 zasebnih autorskih priloga. Podsjetimo, drugi HIK je prošle godine okupio 250 sudionika koji su održali više od 160 različitih izlaganja.
Dr. sc. Marin Sopta, predsjednik Programsko-organizacijskog odbora Kongresa, i jedan od inicijatora njegove misije u okviru akademske zajednice, u predgovoru ističe kako je cilj da HIK sustavno analizira razvojne doprinose hrvatskog iseljeništva modernizaciji hrvatskog društva.
Predstavljajući zbornik, prof. dr. sc. Ivan Rogić je kazao nekoliko bitnih činjenica koje valja izdvojiti, a to je da je pred organizatorima kongresa još mnogo posla i da je Deklaracija donijeta na prvom HIK-u još uvijek aktualna. Naime, iseljena i domovinska Hrvatska još su duboko podijeljene i dijaspora je taj sudionik i subjekt modernizacije Hrvatske.
Stoga očekuje, kao svi sudionici i autori priloga, novi zbornik i novi, treći Hrvatski iseljenički kongres u Osijeku 2018. Očekuje ga s nestrpljenjem, sudeći po srdačnoj atmosferi u dvorani Matice, i mnoštvo zainteresiranih u publici.
Predstavljanju u Matici, uz brojne suradnike svih ustanova organizatora, autora priloga zbornika, uglednih iseljenika i povratnika, predstavnika kulturnih institucija, nazočili su i izaslanik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Ivica Glasnović, predsjednika HAZU – akademik Mirko Zelić, Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta političkih znanosti doc. dr. sc. Božo Skoko, Hrvatskih studija dr. sc. Sanja Vulić, kao i brojni predstavnici medija.

Tekst: Diana Šimurina-Šofek; Fotografije: Snježana Radoš