Koncert se održao u sklopu talijanske turneje kulturno-umjetničkih društava – HKUD ‘Prigorec’ iz Markuševca, KUD-a ‘Prigorski zdenec’ iz Vidovca, KUD -a ‘Oporovec’ iz Oporovca, KUD -a ‘Laz’ iz Laza, te folklorna skupina gradišćanskih Hrvata iz Koljnofa, ukupno oko 180 izvođača

Koncert ‘Večer hrvatskoga folklora’, na kojemu su nastupila kulturno-umjetnička društva iz zagrebačkog Prigorja i gradišćanski Hrvati iz Koljnofa, u Mađarskoj, održao se 1. lipnja u kazalištu Ghione u Rimu.
Koncert se održao u sklopu talijanske turneje pet kulturno-umjetničkih društava – HKUD ‘Prigorec’ iz Markuševca, KUD-a ‘Prigorski zdenec’ iz Vidovca, KUD -a ‘Oporovec’ iz Oporovca, KUD -a ‘Laz’ iz Laza, te folklorna skupina gradišćanskih Hrvata iz Koljnofa iz zapadne Mađarske, ukupno oko 180 izvođača, rekao je Ivan Mihovec, glavni organizator i inicijator turneje i koncerta.
Plesači i tamburaši izveli su pjesme i plesove zagrebačkog i zelinskog Prigorja, Like, Gorskoga kotara, Posavine, Bizovca, Međimurja te Mirlović zagore u Šibensko-kninskoj županiji. Na koncertu su, uz hrvatske i mađarske izvođače nastupili i gosti iz regije Molise u južnoj Italiji.
Prvoga dana četverodnevne turneje, 30. svibnja, izvođači odjeveni u narodne nošnje iz raznih krajeva Hrvatske, su sudjelovali na audijenciji kod pape Franje, uručili mu poklone, predstavili običaje, nošnje i tradiciju kraja iz kojega dolaze, te kao izaslanici svojih župa prenijeli pozdrave Rimu i papi.
Pokrovitelji koncerta u Rimu su Veleposlanstvo RH u Italiji, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvo RH pri Svetoj stolici, Grad Zagreb, Gradska četvrt Podsljeme i Hrvatska turistička zajednica Italija – Milano.
Organizatori su HKUD ‘Prigorec’, udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim i udruga ‘Jedna Musika’ iz Kruča, mjesta u talijanskoj regiji Molise. (Croexpress)