Na ispraćaj Berislava Klobučara iz Zagreba je u ime Ministarstva kulture došao zamjenik ministrice Berislav Šipuš, a bio je prisutan i hrvatski veleposlanik u Beču Goran Bakota

Hrvatski dirigent Berislav Klobučar, koji je ravnao više od 11000 djela u Državnoj operi u Beču, umro je 13. lipnja u 89. godini, a pokopan je 26. lipnja na bečkom centralnom groblju.
Berislav Klobučar rođen je u Zagrebu 1924. i bio je dirigent u Državnoj operi u Beču između 1953. i 1993; ravnatelj opere u Stockholmu od 1972. do 1981, a ravnatelj opera i simfonijskih orkestara u Nici od 1982. do 1988.
Četrdesetak ljudi došlo je ispratiti velikog umjetnika. Za razliku od Zagreba, gdje se Berislav Klobučar rodio prije devedeset godina, na bečkim grobljima ipak leže čitave plejade glazbenih velikana, a mnoge žive legende i danas hodaju njegovim ulicama. Jedna od njih došla mu je na i sprovod. Sopranistica Gundula Janowitz bila je prepuna zahvalnosti i poštovanja prema jednom od svojih najdražih dirigenata. Nije bilo prilično pitati je da li joj je Klobučar možda bio draži i od Karajana. Kada je on bio za dirigentskim pultom naši su glasovi letjeli lagano i sigurno kao na krilima anđela – rekla mi je jedna druga velika pjevačica Olivera Miljaković. Istaknula je Klobučarev autoritet, znanje, ljudski skromnost i – ljubav.
Oproštajni govor maestru održao je današnji direktor Bečke državne opere Dominique Mayer. Dugogodišnja suradnica i prijateljica maestra Klobučara iz Pariza na kraju svog govora uputila mu je i jedno “Do viđenja” na maestrovom materinjem jeziku kojim su bile ispisane i kratke jednostavne poruke ljubavi na vijencima kojih nije bilo puno. Posljednja je govorila maestrova kći Marina, prisno, nježno, dirljivo.
Na ispraćaj Berislava Klobučara iz Zagreba je u ime Ministarstva kulture došao zamjenik ministrice Berislav Šipuš, a bio je prisutan i hrvatski veleposlanik u Beču Goran Bakota.

Više o pokopu

Doznajte više o maestru