Sve tri berlinske operne kuće ponovno u svojim ansamblima imaju hrvatske pjevače. Tenor Ivan Turšić je od ove sezone stalno angažiran u berlinskoj Komische Oper. U Staatsoper je već duže vremena naša diva Evelin Novak, a u Deutsche Oper Ante Jerkunica i Marko Mimica

Sve tri berlinske operne kuće ponovno u svojim ansamblima imaju hrvatske pjevače. Tenor Ivan Turšić je od sezone 2015./16. stalno angažiran u berlinskoj Komische Oper. U Staatsoper je već dulje naša diva Evelin Novak, a u Deutsche Oper Ante Jerkunica i Marko Mimica.
Zagrepčanin Ivan Turšić diplomirao je na zagrebačkom Građevinskom fakultetu. Pjevanje započinje učiti kod Nonija Žuneca, a naa Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2000. godine upisuje studij solo pjevanja u klasi prof. Cynthije Hansell-Bakić. Godinu dana kasnije debitira u zagrebačkom HNK (Puccini: “Il Trittico”). Godine 2003. nastavlja studij u Stuttgartu u klasi prof. Dunje Vejzović. U to vrijeme nastupa u stuttgartskoj Državnoj operi i nizu projekata Operne škole. Nakon diplome, 2007. godine postaje član ansambla Opere u Hannoveru gdje je i danas na stalnom umjetničkom angažmanu. Gostovao je u kazalištima u Baselu, Bremenu, Dessau, Essenu, Kasselu, Krefeldu i Mönchengladbachu. Na opernoj pozornici do sada je ostvario preko četrdeset uloga. Često je prisutan i na koncertnim podijima. Nastupio je u Royal Albert Hallu u Londonu (BBC Proms), na Festivalu u Ludwigsburgu, Dubrovačkim ljetnim igrama, Glazbenim večerima u Sv. Donatu i brojnim drugim priredbama. Usavršavao se kod Richarda Millera, Konrada Richtera, Júlije Hamari, Francisca Araize i drugih. U sezoni 2015/2016 došao je u Komische Oper Berlin.
(Hrvatski glas Berlin)