U organizaciji Udruge „Jedna Musika“ iz Acquaviva Collecrocea-Kruča te u suradnji s Udrugom Associazione mosaico italo-croato Roma/Hrvatsko-talijanski mozaik Rim priprema se dvodnevni, prvi susret zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske u Moliseu pod nazivom „MOLIZAIKO 1“

U organizaciji Udruge „Jedna Musika“ iz Acquaviva Collecrocea-Kruča te u suradnji s Udrugom Associazione mosaico italo-croato Roma/Hrvatsko-talijanski mozaik Rim priprema se dvodnevni, 1. i 2. listopada, prvi susret zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske u Moliseu pod nazivom „MOLIZAIKO 1“ .

Ideja za ovaj projekt rođena je tijekom susreta Moliških Hrvata i aktivnih članova Udruge Associazione mosaico italo- croata Roma/ Hrvatsko – talijanski mozaik Rim. Ciljevi i svrha ovog projekta su prvenstveno razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta i manjinske zajednice. Ključne vrijednosti koje poučavaju i promoviraju sudionici projekta su: očuvanje hrvatskog jezika i kulture i promocija hrvatske baštine na talijanskom teritoriju.

Ideju za „MOLIZAIKO 1“ dale su Antonella D’Antuono i „Jedna Musika“, kulturno umjetnička udruga Acquaviva Collecroce-Kruč. Za koordinaciju i realizaciju projekta je zaslužna Associazione mosaico italo-croata Roma/ Hrvatsko-talijanski mozaik Rim. U realizaciji projekta aktivno su uključene i hrvatske udruge koje djeluju na teritoriju Molisea: „Na Našo“, kulturno umjetnička udruga iz Mundimitra, „Isola Croata“, kulturno umjetnička udruga iz Acquaviva Collecrocea-Kruča i „Naš život“ iz Acquaviva Collecrocea-Kruča.

„MOLIZAIKO 1“je zamišljen kao niz prezentacija u jednom kaleidoskopu ideja različitih sadržaja: glazbenom, literarnom, likovnom te eno-gastronomskom . Eno–gastronomski dio predstavlja se kao autentični izlog autohtonih i tradicionalnih hrvatskih jela i proizvoda.

Izlagačko-programski dio susreta „MOLIZAIKA 1“, 1. listopada, sastoji se u druženju sa stanovništvom i svečanim otvaranjem izložaba “Glagoljica u dječjem oku i srcu” (ideja projekta: Ankica i Ante Karačić, koordinacija i organizacija projekta Associazione mosaico italo-croato Roma/ Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, izložbe fotografija „ScrewedCITY“ (Darko Kero i Goran Kuzmanić u suradnji s kulturno umjetničkom udrugom „ART MORE“ iz Splita, organizacija i ideja projekta Associazione mosaico italo-croato Roma/ Hrvatsko-talijanski mozaik Rim) i izložbe „Moliški Hrvati “- kao dio projekta Naslijeđe koje nestaje Hrvatske matice iseljenika.

Pokojni povjesničar umjetnosti Darko Glavan, koji je bio jedan od začetnika Matičine izložbe, bio je važni dio autorskog tima u kojem su još Sanja Bachrach Krištofić, koncepcija i dizajn, Mario Krištofić, fotografija, te stručne suradnice Nives Antoljak (Hrvatska matica iseljenika) i Daniela Quici ( Molise).

Tijekom zajedničke večere, uz glazbeni prigodni program, prihod lutrije bit će namijenjen za troškove Male škole Hrvatskog jezika i kulture – Novi Vinodolski 2017. (isključivo za djecu Moliških Hrvata u dobi od 9 do 16 godina koja pohađaju hrvatsku nastavu).

Za sve sudionike „MOLIZAIKA 1“, udruga „JEDNA MUSIKA“ upriličit će 2. listopada turistički tour hrvatskih mjesta Acquaviva Collecroce (Živa Voda-Kruč), Montemitro (Mundimitar) i San Felice del Molise (Filić). Događaj će se odvijati 24. i 25. rujna 2016. u Acquaviva Collecroceu (Živa Voda-Kruč).

Tekst: Antonella D’Antuono