Trodnevni posjet hrvatskim zajednicama okrunio je prvi susret domovinske i iseljene Hrvatske u Moliseu – “MOLIZAIKO 1” – otvorenjem izložaba “Glagoljica u dječjem oku i srcu”, “SceawedCITY in Molise”, te “Moliški Hrvati – naslijeđe koje nestaje” koju je organizirala je Hrvatska matica iseljenika

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas od 30. rujna do 2. listopada boravio je u posjetu hrvatskim zajednicama u Rimu i Moliseu.

U petak, 30. rujna, predstojnik Milas u Papinskom Hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu prisustvovao je koncelebriranoj sv. misi, koju je predvodio novoimenovani rektor Zavoda prečasni Bože Radoš. Po završetku sv. mise, u prostorijama Zavoda, priređen je domjenak za goste i visoke uzvanike te pripadnike hrvatske zajednice u Rimu.

U subotu i nedjelju, 1. i 2. listopada, predstojnik je boravio u posjetu hrvatskoj jezičnoj manjini u talijanskoj pokrajini Molise. U organizaciji hrvatske udruge “Jedna Musica” i njezine predsjednice Antonelle D´Antuono i udruge Hrvatsko-talijanski mozaik iz Rima i njezine predsjednice Ivane Miline održan je prvi susret domovinske i iseljene Hrvatske u Moliseu – “MOLIZAIKO 1”. Ova izuzetno vrijedna kulturna manifestacija nastala je u suradnji hrvatske manjinske udruge iz Molisea i hrvatske iseljeničke udruge iz Rima, što pokazuje međusobno razumijevanje i poštovanje, ali i potrebu za prožimanjem i međusobnom potporom obje hrvatske zajednice u Italiji. Ključne vrijednosti koje obje promoviraju su očuvanje hrvatskog jezika i kulture i promocija hrvatske baštine.

Hrvati u Moliseu jedan su od najstarijih dijelova hrvatskog rasuća, koji su ovdje došli još krajem 15. stoljeća u bijegu pred osmanlijskim osvajanjima. Stoga, posebno priznanje treba odati potomcima tih doseljenika što već pet stoljeća čuvaju svoj jezik – isključivo usmenom predajom i sami ga nazivaju “Na našo” – rekao je predstojnika Milas i dodao kako je jedan od najsvjetlijih primjera u dugoj borbi moliških Hrvata za identitet svakako Nicola Neri, profesor fiziologije na Sveučilištu u Napulju, čije ime danas nosi osnovna škola u Kruču. Svojim je sunarodnjacima daleke 1799. poručio “Nemojte zabit naš lipi jezik!”

Kulturna manifestacija “MOLIZAIKO 1” započela je 1. listopada otvorenjem izložbe “Glagoljica u dječjem oku i srcu”, u dvorištu Osnovne škole “Nicola Neri”, a idejni začetnici su joj Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna u Njemačkoj. Otvorenju je prisustvovao veliki broj djece koja pohađaju školu, pri čemu su u svojim nogometnim dresovima bili vrlo uočljivi i mladi pripadnici hrvatske udruge “Isola Croata”, pod vodstvom Donata Manuele.

Nakon izložbe, u prostorijama “Literarnog cafea” u Kruču otvorena je izložba “SceawedCITY in Molise”, fotografa iz Hrvatske Darka Kere i Gorana Kuzmanića, u organizaciji udruge Hrvatsko-talijanski mozaik iz Rima i ArtMore iz Splita. Slijedilo je predstavljanje knjige “Tege do dicov” Maria Giorgetta i Giovannia Romagnollia, u organizaciji hrvatske udruge “Na našo” iz Mundimitra. Prije nastavka programa u izletištu “Parco Delle Stelle”, uslijedila je kraća šetnja sudionika “MOLIZAIKA 1” ulicama Kruča.

Ovaj izuzetno bogat kulturni program nastavio se u restoranu “Parco Delle Stelle” predstavljanjem izvorne etno-gastronomske ponude moliških Hrvata. U sklopu tog dijela programa, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas otvorio je fotografsku izložbu “Moliški Hrvati – naslijeđe koje nestaje”. Naglasio je kako su upravo obitelj i zemlja najčvršće poveznice prošlosti s budućnošću i najjača osnova opstanka jednog naroda. Ovu izložbu organizirala je Hrvatska matica iseljenika, uz autorski doprinos Darka Glavana, Sanje Bacharach Kristofić, Maria Krištofića i Nives Antoljak. Na večeri uzvanicima se pridružio i gradonačelnik Kruča Francesco Trolo.

U nedjelju, 2. listopada, predstojnik je održao sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga u Moliseu i Rimu. Tijekom sastanka razgovaralo se o ulozi Saveza hrvatskih zajednica u Italiji i mogućnosti što bolje koordinacije i povezanosti među hrvatskim udrugama koje djeluju na području Talijanske Republike. Predstojnik Milas naglasio je kako će Državni ured nastaviti s pružanjem pune podrške njihovom radu te iskazao uvjerenje kako će udruge pronaći način za što bolju međusobnu komunikaciju te uvažavanje i potporu.

Po završetku sastanka uslijedio je kraći posjet i razgledavanje mjesta u kojima žive moliški Hrvati: Acquaviva Collercroce/Kruč, San Felice del Molise/Filić i Montemitro/Mundimitar. U Mundimitru predstojnika Milasa dočekao je gradonačelnik Sergio Sammartino te su održali kraći sastanak na temu može li Državni ured pomoći Hrvatima u Moliseu kako bi lakše riješili neka pitanja od važnosti za unaprjeđenje životnih uvjeta na tom području. Po završetku razgovora, predstojnik Milas posjetio je crkvu Sv. Lucije, zaštitnice Mundimitra, čiji su kip Hrvati ovdje donijeli još prigodom svog doseljenja početkom 16. st.

Uz predstojnika Zvonka Milasa, ovom trodnevnom posjetu hrvatskim zajednicama u Rimu i Moliseu nazočila je i Dubravka Severinski, viša stručna savjetnica.

Fotogalerija  fotografija Zrinke Bačić