Klub je po deseti put u svojoj povijesti osvojio titulu prvaka Kanadske nogometne lige. Ovo mu je treća titula prvaka unutar zadnjih pet godina. Iz redova Croatia Toronta ove godine dolazi i najbolji igrač prvenstva, kapetan Josip Keran. Inače Splićanin.

Pobjedom od 1:0 nad momčadi SC Waterloo, 25. listopada, nogometni klub Croatia Toronto je po deseti put u svojoj povijesti osvojio titulu prvaka Kanadske nogometne lige. Ovo mu je treća titula prvaka unutar zadnjih pet godina.
U sastavu pobjedničke momčadi igrali su Josip Keran, Sven Arapović, Hrvoje Jerković, Roberto Gale, Haliburto Harris, Hayden Fitzwilliams, Shawn Brown, Tihomir Maletić, Antonio Ilić, Augustin Demedina, Ainsley Deer, Pero Menalo, Daren Chambers, Christian Moraldo, Anes Handanović, Ivica Sunjka, Amir Hosić, Nicolas Lindsay i vratar Faris Efendić, a svi predvođeni glavnim trenerom Velimirom Crljanom.
Crljan je, zadovoljan pobjedom, izjavio: – Igrali smo defenzivno ali smo željeli gol, možda više od našeg protivnika. I to je napravilo razliku.
Iz redova Croatia Toronta ove godine dolazi i najbolji igrač prvenstva, kapetan Josip Keran. Inače Splićanin.
Da spomenemo i pomoćnog trenera Miodraga Akmadžića, te menadžera Ivana Kuliša, kao i članove Uprave. To su direktori Goran Petrović, Dalibor Milčević i Josip Milković, predsjednik Josip Joe Pavičić.

Joe Pavičić je kazao: – U vrijeme kada je klub bio osnovan, nogomet je Hrvatima u Kanadi bio više od igre i opuštanja, njime su izražavali nacionalne osjećaje i pripadnost hrvatskomu narodu. Danas je to klub najveće kanadsko-hrvatske zajednice s bogatom poviješću i njoj na ponos.
Većina nogometnih klubova u Kanadi nastala je od 1949. pa nadalje. Nogometni klub Croatia Toronto osnovan je 1956. godine. Prvakom države postao je 1972., a iste je godine osvojio Kup Kanade i Hrvatsko-američki turnir. Malo-pomalo nastali su novčani problemi, pa se počelo pregovarati o udruživanju s vlasnicima Toronto Metrosa, koji je igrao u sjevernoameričkoj profesionalnoj ligi. U ime Croatije pregovore su vodili članovi Upravnoga odbora Nikola Rukavina i Dušan Bezić, i 1975. godine osnovan je klub Toronto Metros-Croatia. To udruživanje nije bilo dobro primljeno ni s kanadske ni s hrvatske strane. Mediji su prigovarali da momčad više nije kanadska nego etnička. S druge strane taj čin podijelio je i hrvatsku zajednicu. Međutim, 1976. godine u prvu momčad došao je igrati znameniti Eusebio, i osvojeno je prvo mjesto sjevernoameričke profesionalne lige. Toronto Metros-Croatia naposljetku je prodan TV postaji Global TV 1978. godine.
Trideset i četiri godine od osvajanja kanadskoga i sjevernoameričkoga prvenstva klub Metros-Croatia 5. lipnja 2010. godine uveden je u Kuću slave kanadskoga nogometa, Hall of Fame. Na svečanome banketu u dvorani Liberty Grand, u nazočnosti tristotinjak sportaša i sportskih djelatnika, Dušana Bezića dopala je dužnost da u ime kluba zahvali Izvršnomu odboru Kanadskoga nogometnog saveza i direktoru Kuće slave Lesu Jonesu na dodijeljenoj časti.
Bezić, koji je od 1975. do 1978. bio upravni direktor Kluba, u svojoj je knjizi, Šoltanin na tankom ledu, zaključio:
– Ovom nagradom ime „Toronto Metros-Croatije“ uklesano je zlatnim slovima u anale kanadskoga nogometa, gdje će zauvijek ostati i biti na čast i ponos ne samo onima koji su svojim radom i osobnim žrtvama to postigli nego i budućim generacijama kanadskih Hrvata.
Mijenjajući naziv hrvatski klub je održao kontinuitet a danas ponovo djeluje pod nazivom Croatia Toronto i osvojenim prvenstvima puni svoju bogatu povijest, na čemu mu svakako treba čestitati.

Tekst: Branka Bezić Filipović