Prirodna i kulturna baština moliških Hrvata

3 min čitanja

U Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je izložba fotografija „Kako je lipo hoditi s one bane mora” i prikazan dokumentarni film „docuMaja“ o tradiciji proslave „Fešte do maja“

U Hrvatskoj matici iseljenika 12. siječnja otvorena je izložba fotografija„Kako je lipo hoditi s one bane mora” autora Borisa Kačana posvećena hrvatskoj manjini iz talijanske pokrajine Molise. U sklopu programa predstavljanja prirodne i kulturne baštine moliških Hrvata u organizaciji udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim i Jedna musika iz Molisea prikazan je i kratkometražni dokumentarni film „docuMaja“.   

Na predstavljanju su o izložbi i dokumentarnome filmu govorile Antonella D’Antuono, predsjednica udruge Jedna musika iIvana Milina, predsjednica Hrvatsko-talijanskog mozaika Rim, uz moderiranje Ivane Rore, voditeljice marketinga Hrvatske matice iseljenika. Brojnoj publici obratio se i veleposlanik Talijanske Republike u Hrvatskoj Nj. E. Pierfrancesco Sacco, a događaj su svojim dolaskom uz ostale podržali i uveličali: Zdravka Bušić, predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH Hrvatskoga sabora; Neven Pelicarić, savjetnik predsjednika RH; preč. mr. Marko Kovač, biskupski vikar za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije; Mirjana Piskulić iz Ministarstva kulture i medija; Kristina Dujaković i Mirjana Vatavuk sa suradnicima iz Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH. 

Izložba obuhvaća trideset fotografija od ukupno 120 koje je snimio zadarski fotograf Boris Kačan tijekom 2017. i 2018. godine, a koje prikazuju pejzaže i život moliških Hrvata u tri mjesta talijanske pokrajine Molise, a to su: Kruč (Acquaviva Collecroce), Filić (San Felice del Molise) i Mundimitar (Montemitro), i to prvi put s fotografijama iz zraka.

Izložba je do sada bila postavljena u Rimu, Moliseu, Varšavi i Sv. Filip Jakovu, a u ovoj godini planirano je postavljanje u Berlinu, Münchenu i Pragu. Nakon toga izložba putuje na dar moliškim Hrvatima koji su se 60-ih godina prošlog stoljeća iselili u grad Perth u Australiji.

Ono što nije zabilježeno fotografijom predstavljeno je u kratkometražnome dokumentarnom filmu „docuMaja“ o tradiciji proslave „Fešte do maja“. Riječ je o tradicionalnoj i ritualnoj proslavi Prvoga maja na kojoj se okupe moliški Hrvati u Kruču i obilaze cijeli grad pjevajući: „Kako je lipo hoditi, hoditi, kako je lipo hoditi hoditi, kako je lipo hoditi hoditi usrid mora.“ Pjevajući i plešući prate lutku koja je napravljena od pruća i okićena cvijećem s proljetnih livada Molisea slaveći obnovu prirode i novoga života. U ovome radosnome proljetnom ophodu, koji ima velike sličnosti s tradicijom proslave Zelenog Jurja blizu Zaboka u Hrvatskome zagorju, okupe se i povežu malobrojni moliški Hrvati i gosti iz raznih dijelova Italije koji se predstavljaju svojim folklornim grupama ili dolaze individualno kao turisti.

Glavna svrha ovoga programa su razvoj i očuvanje hrvatskoga identiteta te promoviranje znamenitosti i ljepota kraja u kojemu moliški Hrvati žive i čuvaju svoj jezik i kulturu već više od 500 godina.

Tekst i foto: S. Radoš

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content