Nakon koncerta u Baru, zbor Svete Cecilije pjevao je na svetoj misi u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru, te u dvorani Kulturnog centra u Tivtu: Koncerti su održani uz potporu splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika i u organizaciji  tamošnjih hrvatskih institucija

U prepunoj kripti konkatedrale Sv. Petra u Baru 29. studenoga održan je “Koncert na dar Konkatedrali”. Nastupio je zbor Svete Cecilije iz Jelse na Hvaru pod ravnanjem Slavka Reljića. Donator koncerta je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore uz potporu splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika na čelu s voditeljicom Brankom Bezić-Filipović, te Župnog ureda Bar.
Organizator koncerta je Hrvatsko kulturno društvo “Sveti Jeronim”-Bar, a suorganizatori Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore-Tivat i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore-Kotor.

Raspjevani i do savršenstva uvježbani Jelšani izveli su zahtjevni splet sakralnih skladbi, kako hrvatskih tako i inozemnih skladatelja, te nekoliko tradicionalnih pučkih napjeva – kolendi, karakterističnih za ovo predbožićno razdoblje.

Nakon koncerta u Baru, zbor je 30. studenoga, na prvu nedjelju došašća, pjevao na svetoj misi u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru, dok je istog dana navečer u dvorani Kulturnog centra u Tivtu održao još jedan izvrsni koncert.

Goste su na ulazu dočekali članovi folklornog ansambla HNV-a u novopristiglim nošnjama. Medijatorica večeri bila je Ana Šarčević, profesorica hrvatskog jezika. Zbor je izveo 12 skladbi sakralnog i pučkog karaktera. U tri je skladbe kao solist nastupio Vinko Maroević – tenor Opere splitskoga HNK-a, a u jednoj pučkoj Juraj Zaninović, talentirani šesnaestogodišnji bas. Koncert je završen kolendom iz Zatona dubrovačkog Rilulela.

Među nazočnima su bili: predsjednica HGI-ja i ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović; predsjednik HNV-a Crne Gore Zvonimir Deković; predsjednik OOHGI-ja Ilija Janović; predsjednica tivatske podružnice HGD-a Ljerka Sindik; predsjednik Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum” Adrijan Vuksanović; član UO HGD-a Crne Gore Tripo Shubert; voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić Filipović;predsjednik NVO-a Galaxy Erfat Mulić, kao i svećenici Kotorske biskupije.

Na kraju večeri dirigent zbora, osnovanog 1952., dodijelio je zahvalnice. Predsjednica tivatske podružnice HGD-a Ljerka Sindik dobila je hvarski križ, a voditeljica splitskog ogranka HMI Branka Bezić Filipović dobila je na dar monografiju.
(Radio Dux)

Pogledajte fotografije

Poslušajte božićni koncert