Turneja ženskog nogometnog kluba Croatia – Mississauga Croatia Soccer Club Girls 1997 iz Kanade, koja je započela 1. kolovoza u Zagrebu, završila je jučer na riječkoj Kantridi utakmicom s ŽNK Rijeka – Jack Pot.

Kayla Brdar, Ivana Mišljenović, Kate Tominac, Elizabeth Granić, Andrea Ivančić, Kassandra Bezjak, Ivona Ereiz, Stefanie Cikojević, Danijela Jezerinac, Jessica Benko, Kristen DaSilva, Nicole Smičiklas, Kristen Duić i Nicole Rudyk – 14 je predivnih djevojaka koje su po prvi put kao ekipa posjetile Hrvatsku i odigrale tri prijateljske utakmice s HNS-ovim vršnjačkim ženskim nogometnim klubovima. Tako su se na početku turneje 2. kolovoza susrele s ŽNK Agram, a s ŽNK Split u Glavicama kod Sinja 7. kolovoza. S ŽNK Rijeka – Jack Pot odigrale su utakmicu na samome kraju turneje 10. kolovoza, kada ih je došla pozdraviti predsjednica Gradskog vijeća grada Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac.

Osim igračica, na turneji su bili glavni trener Dean Smičiklas, pomoćni trener Predrag Ereiz, managerica kluba i ujedno glavna organizatorica s kanadske strane Kathy Benko te roditelji igračica. Osim sportskoga dijela, grupa je obišla Zagreb, Plitvička jezera, Split, Sinj, Zadar, Opatiju i Rijeku. Dan uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti grupa je posjetila herojski grad Knin, gdje ih je primila gradonačelnica Josipa Rimac. U pratnji svojih kninskih domaćina, pročelnika Upravnog odjela za samoupravu i društvene djelatnosti Nenada Damjanovića i predsjednika Savez športova grada Knina Jure Zečevića, mlade su nogometašice u znak zahvalnosti hrvatskim braniteljima položile vijenac i zapalile svijeću ispred Spomenika hrvatske pobjede Oluja ’95. na Trgu dr. Ante Starčevića, a zatim se popele na legendarnu kninsku tvrđavu.  

Ovu kulturno-sportsku turneju Mississauga Croatia S.C. Girls 1997 organizirala je Hrvatska matica iseljenika uz pomoć nekolicine uglednih sportskih djelatnika i nogometnih entuzijasta: Vinke Fabjanac iz ŽNK Split, Višnje Torbar i Željka Kurevije iz ŽNK Agram, Jelene Lovrić, Ivone Stazić i Bruna Koneštaba iz ŽNK Rijeka – Jack Pot te Ivice Bilića i Roberta Vučemila iz NK Glavice.
Tijekom turneje, u pratnji grupe bila je organizatorica Lada Kanajet Šimić te voditeljica programa kulture Mirjana Piskulić iz Hrvatske matice iseljenika.

Ženski nogometni klub Croatia – Mississauga Croatia S.C. Girls osnovan je 2007. godine i trenutno igra u Nogometnoj ligi južne regije Ontaria. Klub je aktivan član Peel Halton nogometnih udruga, a 2013. godine ova je ekipa bila prva ženska ekipa u povijesti kluba koja je osvojila Ligu prvaka. Klub je  član Hrvatskog nacionalnog nogometnog saveza iz Kanade i SAD-a koji okuplja 21 hrvatski nogometni klub na sjevernoameričkome kontinentu.

Tekst i fotografije: Lada Kanajet Šimić

Više fotografija