Mala je škola mjesto za nova i stara prijateljstva, mjesto zabave, smijeha i uvijek neobičnih avantura zbog kojih se svatko osjeća dobrodošao i zbog kojih se brojni polaznici rado vraćaju. I tako već 23 godine

Da je Mala škola hrvatskoga jezika i kulturenajposebnije mjesto za učenje hrvatskoga jezika pokazala je završna produkcija izvedena 31. srpnja koja je ujedno označila kraj ovog jedinstvenog deseterodnevnog programa HMI-ja. Objedinjen sadržaj svih radionica maštovito je povezan pričom o tinejdžeru Philippeu koji u Matičin ljetni jezični kamp mora povesti mlađega brata Adama. Bezbrojna pitanja mlađega brata i odgovori starijeg uvela su nas u čarobni svijet Male škole otvorivši vrata izložbi radionice kulturne baštine (s tematikom morčića, tvrđave Nehaj, uskočkih kapa, glagoljice, …), plesnim točkama (Hip-hop Male škole i Stepbystep), lutkarskoj predstavi Pinokio, dramskim produkcijama (Kako živi Antuntun, Sinjska alka, Tko želi biti milijunaš), filmu o Maloj školi te novinama Spomenku. Posebno iznenađenje za publiku, a i mlade polaznike, zasigurno je bila završna plesna točka koju su pripremili voditelji pokazavši time da osim što su odgovorni, savjesni i kreativni u svome radu, dovoljno su veliki da ponekad ponovno postanu djeca.
Program škole se odvijao u Domu Crvenog križa grada Zagreba Hostelu Villa Rustica u Novom Vinodolskom, a okupio je 66 polaznika, uzrasta 9-16 godina, iz 14 europskih i prekooceanskih zemalja: SAD-a, Kanade, Švicarske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Belgije, Švedske, Nizozemske, Republike Srbije/Vojvodine i Hrvatske. Djeca su sudjelovala u raznim kreativnim igraonicama-radionicama (jezična, kulturološka, novinarska, lutkarska, dramska, plesna, filmska) te nizu športskih, rekreativnih i zabavnih sadržaja, od Čudnovate sportske lige do veselih večernjih programa. Naravno, uz more i kupanje, Mala je škola mjesto za nova i stara prijateljstva, mjesto zabave, smijeha i uvijek neobičnih avantura zbog kojih se svatko osjeća dobrodošao i zbog kojih se brojni polaznici rado vraćaju. I tako već 23 godine.

Pogledajte kako je bilo

Tekst: Lada Kanajet Šimić