Svake godine školom je obuhvaćena jedna zona, ove godine bila je to alpska, pa je tako na završnoj priredbi publika mogla vidjeti plesove i nošnje sjeverozapadne Hrvatske, Istre i Gradišćanskih Hrvata.

Četvrtu godinu za redom u Zadru je održana međunarodna Škola hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Što su naučili, polaznici su ove godine pokazali na završnoj manifestaciji u Omladinskom hostelu na Boriku u kojem se škola i održava. Svake godine školom je obuhvaćena jedna zona, ove godine bila je to alpska, pa je tako publika mogla vidjeti plesove i nošnje sjeverozapadne Hrvatske, Istre i Gradišćanskih Hrvata.

– Škola je trajala deset dana tijekom kojih se radi od ujutro do navečer, plus pripreme za završni koncert. Ove smo godine imali stotinjak sudionika, oni zapravo svi već plešu i sviraju tambure te tradicijska glazbala, a kroz našu školu educiraju se kako bi bili voditelji kudova i ansambala. Polovica sudionika dolazi iz Hrvatske, a ostali su Hrvati iz cijeloga svijeta, Australije, Njemačke, Austrije, Amerike, Vojvodine, Srbije, BiH, Gradišćanski Hrvati, a imali smo čak i jednog Moliškog Talijana i predstavnicu češke manjine koja je došla naučiti hrvatske plesove, saznajemo od Snježane Jurišić iz Hrvatske matice iseljenika.

Voditelji škole su prominentni folkloristi i umjetnici, glavni voditelj škole folklora je Andrija Ivančan, umjetnički voditelj ansambla Lado, školu tambure vodio je Tibor Bün, a tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić. Gost predavač bio je maestro Siniša Leopold.

– Svi misle da je tradicijska kultura nešto što je prošlo, ali ona je utkana u sve nas, folklor nije samo ples, nego sustav vrijednosti gdje su i običaji, instrumenti, glazba, ponašanje, proizišli iz same naše duhovne biti, kaže gospođa Snježana.

Kako maloj Hrvatskoj ne manjka folklornog bogatstva, tako je prikazani program bio iznimno bogat i šarolik. A da je Zadar bio pravi domaćin ove međunarodne škole dokazuje i činjenica da je suradnja već dogovorena i za sljedeću godinu. Dapače, već sad postoji ogroman interes polaznika, a kada bi se uspjelo osigurati još dodatnog prostora došlo bi i više sudionika.

Polaznike škole, tijekom desetodnevnog boravka u Zadru, posjetila je i zamjenica zadarskog gradonačelnika Jagoda Surać.
(Zadarski list; Valentina Mlađen)

Fotogalerija