Četverodnevni turnir u Canberri, uz rekordni broj sudionika, pokazuje kako hrvatska mladež u ovom kraju svijeta živi za hrvatsko zajedništvo na – sportskom i zabavnom polju

U Canberri je, nakon četiri dana, završio je 43. nogometni turnir hrvatskih klubova Australije i Novog Zelanda. Rekordni broj sudionika jasno govori da hrvatska mladež u ovom kraju svijeta živi za hrvatsko zajedništvo na – sportskom i zabavnom polju

Turnir je otvoren 28. rujna. Iste večeri odigrane i dvije utakmice kao uvod u ovu sportsku manifestaciju. U subotu, 29. rujna, bio je dan sportsko-društvenih aktivnosti.

Toga dana odigrane su utakmice polufinala po skupinama, a navečer je održana Gala večer u luksuznoj dvorani Australskog instituta gdje se birala najljepša Hrvatica za 2017. godinu. Program je vodila Marija Rudan s SBS-a, a goste je zabavljala grupa “Sto na sat” iz Sydneyja.
Od deset kandidatkinja, najviše bodova dobila je Lela Vidaković, kandidatkinja domaćina – Croatia-Deakina.

U nedjelju, 1. listopada, na rasporedu su bile finalne utakmice. Najprije su se sastale nogometašice Croatia-Deakina i Croatije iz Melbournea. Pobjedom od 4:0 slavile su nogometašice domaćina, Canberre-Deakina.

U drugoj finalnoj utakmici, u natjecanje timova I lige nogometaši St. Albans-Dinama pobijedili su tijesno, ali zasluženo Croatiju iz Gold Coasta rezultatom 2:1. U finalu II lige rezultatom 2:0 nogometaši Croatije iz Brisbanea pobijedili su Croatiju iz Aucklanda.
U finalima Lige veterana nogometaši Zagreb-Hurstvillea rezultatom 1:0 pobijedili su HNK Stratmore-Split iz Melbournea.
Rezultati pokazuju da su klubovi dobili, kako je i sam predsjednik Canberre-Deakina Marko Vrkić istakao, svaki ponešto, sto jasno pokazuje da je i konkurencija bila na visini.

Nedjelja je bila dan druženja i rastanka, narodno veselje uz obilje jela i pića. Domaćini su za turnir angažirali preko 200 dragovoljaca, koji su neumorno radili četiri dana na sportskim terenima sirom Canberre.
Prema odluci Odbora Nogometnog saveza hrvatskih klubova, odlučeno je da se 44. nogometni turnir održi u Gold Coastu, kao i prije pet godina. Croatija iz Gold Coasta postaje domaćin turnira 2018. godine.

Tekst: Franjo Harmat

Fotografije:

   

3 – Ljepotice s natjecanja u Canberri
4 – St. Albans-Dinamo iz Melbournea ovogodišnji je pobjednik I. lige
5 – Croatia Brisbane pobjednik je finala II. lige
6 – Veterani Zagreb-Hurstvilea pobjednici su Lige veterana