U Crikvenici će se okupiti čak devedeset polaznika koji dolaze iz različitih zemalja i predstavljaju folklorna i tamburaška društva iz: BiH, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Srbije, Švicarske i iz svih krajeva Hrvatske.

U petak, 3. siječnja 2014. godine u crikveničkom hotelu „Kaštel“ započinje tradicionalna Zimska škola hrvatskoga folklora Hrvatske matice iseljenika. Program traje punih deset dana, sve do 12. siječnja. Podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga GORSKOGA područja, odnosno sjeverozapadne Hrvatske, gdje prema načinu plesanja pripadaju Međimurje, Podravina, Zagorje, zagrebačko Prigorje, karlovačko Pokuplje, okolica Jastrebarskoga, Gorski kotar, Grobnik te cijela Istra. Novost Zimske škole folklora su plesovi Gradišćanskih Hrvata čime je zaokružen program predstavljanja plesova hrvatskih manjina koje žive izvan Republike Hrvatske
Voditelj Škole hrvatskoga folklora je ugledni etnolog i etnokoreolog , prof. Andrija Ivančan. Sviranje tradicijskih glazbala podučavat će Vjekoslav Martinić, a tamburaškim orkestrom Škole ravnat će Tibor Bün, te kao gost predavač maestro Siniša Leopold, šef-dirigent Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Uz njih će predavati vrsni stručnjaci i istraživači hrvatskoga folklora: Vidoslav Bagur, Štefan Novak, Nerina Štajner, dr. Goran Oreb, Miro Kirinčić, Senka Jurina, Josip Forjan (narodne nošnje) i Bojan Pogrmilović (pjevanje), uz suradnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka.
Zimska škola folklora 2014. okupit će čak devedeset polaznika koji dolaze iz različitih zemalja i predstavljaju folklorna i tamburaška društva iz: Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Srbije, Švicarske i iz svih krajeva Hrvatske. Sve njih očekuje puno učenja i vježbanja, prijepodnevna i poslijepodnevna nastava, te razni večernji dodatni fakultativni programi gdje će biti predstavljene nove knjige s područja folkloristike, filmovi i fotografije snimljeni na terenu, izvorne folklorne skupine, no i lijepa zajednička druženja uz pjesmu i tambure.
U nedjelju, 12. siječnja u večernjim satima u Gradskoj športskoj dvorani u Crikvenici održat će se završni koncert na kojem će svi polaznici, plesači i svirači pokazati što su naučili i uvježbali tijekom boravka na školi hrvatskoga folklora, a program će prirediti upravo sami polaznici uz stručnu pomoć predavača.

Pogledajte kako je bilo prošle godine

Tekst: Srebrenka Šeravić