Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započet će 25. lipnja 2016. svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture, koja se održava do 22. srpnja u Zagrebu.

Službeno otvorenje bit će 27. lipnja, ponedjeljak, u 9.00 sati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom, studente će pozdraviti: prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu; mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, direktorica Škole.

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.
Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave, 105 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave (jedan školski sat traje 45 minuta). Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu. Nastava će se održavati u učionicama u zgradi Sveučilišta u Zagrebu, Ureda za međunarodnu suradnju u Ulici kralja Zvonimira 8.

Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Program podrazumijeva: akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti; stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnim predstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama te susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima; studijske izlete u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera koji su uvijek lijepo prihvaćeni.

Polaznici koji polože ispite dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova.

I ove se godine potvrdilo da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskim i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu budući da je okupio 25 polaznika iz 9 europskih i prekomorskih zemalja (Australija, Kanada, Argentina, Venezuela, Čile, SAD, Mađarska, Italija, Njemačka).

Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i četvero stipendista koji dolaze s partnerskih sveučilišta: Sveučilišta u Torontu (Kanada), Sveučilišta u Udinama (Italija), sa sveučilišta Pontificia Universidad Catolica de Chile (Čile) i Szechenyi Istvan University (Mađarska).

Osoba za kontakt: Lada Kanajet Šimić 098 16 22 036