Ovogodišnji polaznici dolaze iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije i raznih dijelova Hrvatske. Uz njih će biti i dvanaestak izvornih demonstratora, poznavatelja raznih tekstilnih tehnika i vještina u izradi narodnih nošnji i tradicijskog nakita

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba u petak, 18. srpnja ove godine započinje u Klesarskoj školi u Pučišćima na otoku Braču dvanaesta po redu HRVATSKA ETNORIZNICA – radionica narodnih nošnji.
Ovogodišnji polaznici dolaze iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije i raznih dijelova Hrvatske. Uz njih bit će i dvanaestak izvornih demonstratora, vrsnih poznavatelja raznih tekstilnih tehnika i vještina u izradi narodnih nošnji i tradicijskog nakita.
Raznovrsni i stručno osmišljeni program, koji je utemeljio voditelj Hrvatske etnoriznice prof. Josip Forjan, omogućava polaznicima svladavanje brojnih tehnika potrebnih za izradu hrvatskih narodnih nošnji iz svih krajeva naše domovine, te nošnje Hrvata koji žive u susjednim zemljama: krojenje, šivanje, tkanje na različitim tkalačkim stanovima, sve vrste vezova, ukrašavanje, izrada tradicijskog nakita i oglavlja, izrada svih vrsta čipki, održavanje nošnji, restauraciju i primjenu na sceni (odijevanje ansambala).
Prema stupnju znanja polaznici se dijele u dvije grupe: paralelno će se održavati nastava za početnike i napredne polaznike. Početnici uče osnovne tehnike, a napredni polaznici biraju one tehnike koje smatraju važnima za svoj daljnji rad, pa tako primjerice mogu odabrati učenje izrade necane ili paške čipke, izradu čipke pomoću čunka (čunčanje), tkanje na tkalačkom stanu, zlatovez, različite vrste i načine ukrašavanja tkanina, izradu tradicijskog nakita, pletenje itd.
Uz svakodnevnu praktičnu nastavu predviđena su i teorijska predavanja.
Hrvatska etnoriznica završava u nedjelju, 27. srpnja u poslijepodnevnim satima tradicionalnom izložbom radova u reprezentativnoj izložbenoj dvorani Klesarske škole u Pučišćima. Svoje će radove izložiti svi polaznici i demonstratori a pritom će svi zajedno tijekom izložbe i izrađivati vezove, tkati, plesti, izrađivati čipke, što privlači iznimnu pažnju posjetitelja, mještana Pučišća i njihovih gostiju.

Tekst: Srebrenka Šeravić