Sveučilište u Zagrebu, HMI i Sveučilišni računski centar SRCE započeli su novi ciklus, osmi po redu, Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1, online tečaja hrvatskoga jezika kao drugoga i stranoga. Tečaj je za početnu razinu učenja upisalo 13 polaznika iz Njemačke, Poljske, Kanade i SAD-a. Svi koji polože završni ispit će dobiti Potvrdnicu o sudjelovanju i Prijepis ocjena Sveučilišta u Zagrebu 

Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar SRCE započeli su 3. ožujka novi ciklus, osmi po redu, Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1, online tečaja hrvatskoga jezika kao drugoga i stranoga. Ovaj je e-tečaj hrvatskoga jezika za početnu razinu učenja upisalo ukupno trinaest polaznika koji će pratiti nastavu i u njoj sudjelovati iz svojih domova u Njemačkoj, Poljskoj, Kanadi i SAD-u. Tečaj traje do 25. svibnja 2014. kada će svi koji polože završni ispit dobiti Potvrdnicu o sudjelovanju i Prijepis ocjena Sveučilišta u Zagrebu.
Tečaj HiT-1 oblik je učenja na daljinu, provodi se putem sustava za e-učenje, a uključuje i obvezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype i Webinar). Sastoji se od 7 nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana, u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik dr. sc. Lidija Cvikić, Marija Bošnjak, prof, Maša Musulin, prof i Zrinka Kolaković, prof., ujedno i autorice ovog jedinstvenog programa. Nastava je interaktivna, a pristup učenju jezika individualiziran.
Hrvatski internetski tečaj – HiT-1 prvi je sveučilišni online tečaj hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika u Republici Hrvatskoj, pokrenut inicijativom HMI-ja. Tečaj je rezultat odlične suradnje Hrvatske matice iseljenika, Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišnog računskog centra SRCE, uz potporu resornog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Radi se o važnome projektu koji omogućuje učenje hrvatskoga jezika Hrvatima koji nemaju mogućnosti doći na tečaj u Hrvatsku ili su im mogućnosti učenja hrvatskoga u domicilnoj zemlji ograničene. Izrada tečaja trajala je tijekom 2009. i 2010., a tečaj je započeo s probnim radom u ožujku 2011. Od rujna 2011. se provodi redovito, a do sada ga je pohađalo 43 polaznika, iz 24 zemlje sa šest kontinenata: Australija (2), Afrika (2), Južna Amerika (7), Sjeverna Amerika (12), Europa (19), Azija (1).

Videoprilozi o tečaju dostupni su na sljedećim mrežnim stranicama:
• E-učenje hrvatskoga jezika – CROnline
• E-učenje hrvatskoga jezika – Prilog HTV-a

Organizatori već sada najavljuju sljedeći termin održavanja tečaja od 15. rujna do 7. prosinca 2014., a iscrpnije informacije mogu se naći ovdje.

Tekst: Lada Kanajet Šimić