Jesenski tečaj upisalo je 14 studenata koji će pratiti nastavu i u njoj sudjelovati iz svojih domova u SAD-u, Boliviji, Turskoj, Argentini, Kanadi, Hong Kongu, Australiji, Francuskoj, Paragvaju, Peruu, Kolumbiji. Četvero studenata uključeno je u program temeljem dodijeljene stipendije Državnog ureda za Hrvate izvan RH 

Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar SRCE započeli su 14. rujna jedanaesti ciklus Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1, on-line tečaja hrvatskoga jezika kao drugoga i stranoga.

Hrvatski internetski tečaj – HiT-1 prvi je sveučilišni on-line tečaj hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika u Republici Hrvatskoj, pokrenut inicijativom HMI-ja. Tečaj je rezultat suradnje HMI-ja, Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišnog računskog centra SRCE, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Radi se o važnome projektu koji omogućuje učenje hrvatskoga jezika Hrvatima koji nemaju mogućnosti doći na tečaj u Hrvatsku ili su im mogućnosti učenja hrvatskoga u domicilnoj zemlji ograničene. Izrada tečaja trajala je tijekom 2009. i 2010., a započeo je s probnim radom u ožujku 2011.

Do danas se tečaj odvijao bez prekida, a pohađalo ga je 76 polaznika iz 25 zemalja (Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Brazila, Ekvadora, Francuske, Grčke, Italije, Južnoafričke Republike, Kanade, Novog Zelanda, Njemačke, Perua, Poljske, Portugala, Rusije, SAD-a, Španjolske, Švedske, Švicarske, Urugvaja, Velike Britanije, Venezuele i Hrvatske).

Tečaj HiT-1 oblik je učenja na daljinu, provodi se putem sustava za e-učenje, a uključuje i obavezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype i Webinar). Sastoji se od 7 nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik dr. sc. Lidija Cvikić, Marija Bošnjak, prof., Maša Musulin, prof. i Zrinka Kolaković, prof., ujedno i autorice tečaja. Nastava je interaktivna, a pristup učenju jezika individualiziran.

Jesenski tečaj je upisalo 14 studenata koji će pratiti nastavu i u njoj sudjelovati iz svojih domova u SAD-u, Boliviji, Turskoj, Argentini, Kanadi, Hong Kongu, Australiji, Francuskoj, Paragvaju, Peruu, Kolumbiji. Četvero studenata uključeno je u program temeljem dodijeljene stipendije Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Tečaj traje do 6. prosinca 2015. kada će svi koji polože završni ispit dobiti Potvrdnicu o sudjelovanju i Prijepis ocjena Sveučilišta u Zagrebu.

Organizatori već sada najavljuju sljedeći termin održavanja tečaja od 7. ožujka do 29. svibnja 2016. Iscrpnije informacije

Videoprilozi o tečaju dostupni su na sljedećim mrežnim stranicama:
• E-učenje hrvatskoga jezika – CROnline
• E-učenje hrvatskoga jezika – Prilog HTV-a

Tekst: Lada Kanajet Šimić