Danas je započela tradicionalna Ljetna škola hrvatskoga folklora Hrvatske matice iseljenika

Škola se po prvi puta, održava u Omladinskom hostelu „Zadar“ u Borku kraj Zadra i traje punih deset dana, do 10. kolovoza. Podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga GORSKOGA područja, odnosno sjeverozapadne Hrvatske, gdje prema načinu plesanja pripadaju Međimurje, Podravina, Zagorje, Zagrebačko prigorje i polje, Karlovačko pokuplje, okolica Jastrebarskoga, ali i Gorski Kotar, Grobnik i cijela Istra. Ove godine se po prvi puta u program uvode i plesovi Gradišćanskih Hrvata.

Voditelj Škole hrvatskoga folklora je ugledni etnolog i etnokoreolog, prof. Andrija Ivančan. Sviranje tradicijskih glazbala podučavat će Vjekoslav Martinić,a tamburaškim orkestrom Škole ravnat će Tibor Bün, te kao gost predavač maestro Siniša Leopold. Uz njih će tijekom škole predavati vrsni stručnjaci i istraživači hrvatskoga folklora: Štefan Novak, Nerina Štajner, dr. Goran Oreb, Miro Kirinčić, Josip Forjan (narodne nošnje) i Kristina Benko Markovica (pjevanje), uz suradnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka.

Polaznici ovogodišnje ljetne škole hrvatskoga folklora dolaze iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Srbije (Vojvodine) i iz cijele Hrvatske.

U subotu 10. kolovoza uvečer održat će se završni koncert na kojem će svi polaznici, plesači i svirači pokazati što su naučili i uvježbali tijekom boravka na ovogodišnjoj Ljetnoj školi hrvatskoga folklora. Program će prirediti sami polaznici uz stručnu pomoć predavača.

Srebrenka Šeravić