Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević“ predstavila se filmom ”Ilija Okrugić-domovino, slatko milovanje”i izložbom ”Putovima bana Jelačića”. U kinoteci Zlatna vrata nazočnima se obratio Stipe Ercegović, predsjednik društva ”Tin Ujević” a izložbu je otvorila voditeljica Matičina splitskoga ureda

U organizaciji podružnice HMI Split i Ekološkog društva ”Picigin Bačvice”u Splitu se Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević“ predstavila filmom ”Ilija Okrugić-domovino, slatko milovanje”i izložbom ”Putovima bana Jelačića”.
Potom je prikazao film, prvi iz serije ”Znameniti Hrvati Vojvodine i Srbije”, režisera Stipe Ercegovića.
Inače, Ilija Okrugić-Srijemac jedan je od književnika koji se svrstava u književni krug oko biskupa J. J. Strossmayera. Bio je prvi svećenik kojeg je Strossmayer zaredio kao biskup 1850. godine. Njegovo najznačajnije djelo je gradnja, renoviranje i opremanje crkve Gospe Snježne na Tekijama pokraj Petrovaradina. Okrugić je bio i pisac i pjesnik, autor pjesama „Za jedan časak radosti“, „Milkina kuća na kraju“ i „Lijepo ti je u našem Srijemu“.
Međutim, još poznatiji je po melodrami „Šokica“ koja nije silazila s repertoara novosadskog, subotičkog i osječkog kazališta punih 50 godina. Bila je izvedena i u splitskom HNK, kada je glavnu ulogu Janje igrala Blaženka Katalinić.
Protagonisti filma o Iliji Okrugiću poznati su glumci Saša Alač, Aljoša Vučković, kojeg ovih dana na HRT-u gledamo u ulozi Ferate u reprizi serije ”Velo misto” i mlada glumica osječkog HNK Ivana Gudelj, rođena u Splitu, dok je narator Žarko Radić, aktualni ravnatelj Drame HNK Split.
Splitska premijera prošla je odlično, pa je Stipe Ercegović primio mnoge čestitke i pohvale.
U jednoj večeri zbila su se dva izuzetna kulturna događaja. Osim filma, svojom izložbom ”Putovima bana Jelačića” splitskoj publici predstavio se zemunski slikar Dragan Rumenčić, član ULUPUDS-a i karikaturist ”Ježa”, laureat brojnih međunarodnih nagrada za slikarstvo i karikaturu.
Rumenčić dvadesetak akvarela posvetio je gradovima iz razdoblja sredine 19. stoljeća. Na slikama su Zagreb, Osijek, Budimpešta, Beč, Petrovaradin – gdje još uvijek postoji Jelačićeva rodna kuća, a krug se zatvara slikom njegove obiteljske grobnice i kapele u Zaprešiću.
U glazbenom dijelu programa nastupili su ženska klapa ”Marjan” i muška klapa ”Filip Dević”, a iznenađenje večeri bila je premijerna izvedba nove pjesme Gorana Karana.
U publici su se mogli vidjeti splitski piciginaši, te veterani Hajduka koji su tri puta bili gosti Zajednice Hrvata Beograda ”Tin Ujević”.

Doznajte više o režiseru Ercegoviću.

Tekst: Branka Bezić Filipović