Koncert je u prepunoj dvorani otvoren “Dvostrukim koncertom za violinu, violončelo i orkestar“ Borisa Papandopula u kojem su zapaženi solistički nastup imali violinist Martin Draušnik i violončelist Smiljan Mrčela

Pod sigurnim ravnanjem rođenog Bečanina, maestra Martina Siegharta, Zagrebačka filharmonija upriličila je u srijedu navečer, 16. siječnja u bečkom Musikvereinu sjajnu koncertnu večer. Organizirana je u sklopu Jeunesse ciklusa, odnosno ciklusa za mlade Musikvereina.
Koncert je u prepunoj dvorani otvoren “Dvostrukim koncertom za violinu, violončelo i orkestar“ Borisa Papandopula u kojem su zapaženi solistički nastup imali violinist Martin Draušnik i violončelist Smiljan Mrčela. Mladi i talentiran umjetnički „dvojac“ izbirljiva bečka publika nekoliko je puta pozivala na „bis“, dobivši za uzvrat prvi stavak Ridicolosamente iz djela iz Vision Fugitive Sergeja Prokofjeva. U drugom dijelu koncerta zagrebački su filharmoničari pod Sieghartovim vodstvom izveli monumentalnu „Sedmu simfoniju u E-duru“ Antona Brucknera, jedno od njegovih najljepših i najpopularnijih orkestralnih djela.
Izvedbe su ispraćene dugotrajnim pljeskom i poklicima „bravo“ zadovoljne bečke publike, koja je podjednako zahvaljivala sjajnim zagrebačkim filharmoničarima i nadasve uspješnom i preglednom vodstvu uglednog austrijskog dirigenta maestra Martina Siegharta, koji je svoju dugogodišnju karijeru iznimnog violončelista sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća zamijenio dirigentskom. U novoj ulozi stekao je zavidnu međunarodnu karijeru i postao gostom najuglednijih orkestara.
Koncertu su, između ostalih, bili nazočni veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota s članovima hrvatskog Veleposlanstva i hrvatski konzul Branimir Lončar.
Dirigent Sieghart, na čiji su poziv zagrebački simfoničari nastupili u Beču, rekao je nakon koncerta za Večernji list da je „vrlo zadovoljan“ što je upravo u rodnom Beču mogao ravnati Zagrebačkom filharmonijom, s kojoj planira i daljnje nastupe.
– Ovaj je koncert bio i neka vrsta glazbene počasti maestru Matačiću, čiji sam bio učenik i dobro ga poznavao, a koji je ovdje nastupao mnogo puta, posebno interpretirajući Brucknerova djela za koja je primio brojne međunarodne nagrade i priznanja – rekao je austrijski maestro. Izrazivši zadovoljstvo postignutim uspjehom kod bečke publike, violinist Draušek i violončelist Mrčela su nam rekli kako su ponosni što su dobili priliku da kao solisti u glasovitom Musikvereinu izvode upravo Papandopula.
– Bio je to sjajan koncert, a izvrsni orkestar i solisti doprinijeli su da je bečka publika prepoznala Papandopula – rekao je hrvatski veleposlanik Bakota. Najavio je novi hrvatsko-austrijski projekt, nastup Zagrebačke filharmonije i hrvatskog pijanističkog virtuoza Ive Pogorelića u Beču, povodom svečane proslave ulaska RH u EU, 1. srpnja ove godine.
(Večernji list)


Tekst i fotografija: Snježana Herek