Riječi podrške sudionicima susreta uputili su i župan Danijel Marušić, član Društva hrvatskih književnika prof. Đuro Vidmarović, u ime Republike Makedonije pjesnikinja Ljerka Totch Naumova, u ime Ureda RH za iseljene Hrvate Katarina Hinić te ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović koji je susrete i otvorio

 

Zahvaljujući neumornom radu i entuzijazmu zaljubljenika u stih i slikarski izričaj, članova Književno likovnog društva Rešetari, ovo pitomo slavonsko mjesto postalo je rasadište duhovnih i moralnih vrijednosti. Dokaz tomu je održavanje ovogodišnjih petnaestih, jubilarnih Rešetaračkih susreta pjesnika koji su se ovoga vikenda održali u Rešetarima.
Od prvotne ideje da se susretima u ovom mjestu na jednom mjestu slavi stih, lijepa riječ, prijateljstvo i dobar duh – sinoćnji skup održan u prostoru Osnovne škole „Ante Starčevića“u Rešetarima bio je dokaz da su organizatori u svojoj nakani u potpunosti uspjeli. Brojni sadržaji obilježavanja ovogodišnjih 15. Rešetaračkih susreta pjesnika održavali su se tijekom cijelog dana – promocije IV. Zbornika mladih pjesnika, XV. zbornika pjesnika Rešetaračkih susreta pjesnika te knjige pjesama „Kaskade života“ pjesnikinje Slavice Božičević iz Švedske. Kruna svega – potpisivanje sporazuma o zajedničkoj suradnji između Općine Rešetari i prijateljskog grada Ilindena iz Republike Makedonije koji su potpisali načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga i gradonačelnik Ilindena Žika Stojanovski.
Od prve knjige „Šapat srca“ objavljene 1998. godine, u svim zbornicima koje je dosada izdalo i okupilo Književno likovno društvo Rešetari okupljeni su brojni suradnici i prezentirana raznovrsnost njihova pisma i estetska vrijednost pjesama, stvaralačka povezanost pjesnika iz zavičaja i domovine s hrvatskim piscima u svijetu. No, ono što je najznačajnije – ovim susretima i entuzijazmom i zalaganjem članova ovoga društva na čelu s njihovim predsjednikom Ivanom De Villa ostvarena je dugogodišnja plodna suradnja s Hrvatima u iseljeništvu koji stihom obnavljaju emotivni i lirski dodir s domovinom i zavičajem i tako čuvaju i njeguju nacionalni i kulturni identitet Hrvata.

Jubilarni, 15. Rešetarački susreti pjesnika okupili su afirmirane pjesnike iz svih krajeva Hrvatske te hrvatske pjesnike iz dijaspore: Austrije, Njemačke, Švedske, Amerike, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Makedonije. U organizaciji ove svečanosti lijepe riječi organizatorima, članovima KLD Rešetari pridružila se Hrvatska matica iseljenika Zagreb, uz svesrdnu potporu općine Rešetari. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture RH i Brodsko posavska županija, supokrovitelj Općina Rešetari.
Susretima su nazočili brojni gosti i uzvanici – ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović, predstavnica Ureda za iseljenu Hrvatsku Ministarstva vanjskih poslova RH Katarina Hinić, župan brodsko posavski Danijel Marušić, gradonačelnik grada Ilindena iz Republike Makedonije Žika Stojanovski, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković, predstavnici Općinskog vijeća Rešetara, jedan od izbornika Zbornika pjesama prof. Đuro Vidmarović, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj mr. Stjepan Blažetin i brojni drugi prijatelji ovih susreta.

Riječi podrške sudionicima susreta uputili su i župan Danijel Marušić, član Društva hrvatskih književnika prof. Đuro Vidmarović, u ime Republike Makedonije pjesnikinja Ljerka Totch Naumova, u ime Ureda RH za iseljene Hrvate Katarina Hinić te ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović koji je susrete i otvorio.
U izvrsno pripremljenom glazbeno-scenskom programu nizali su se potom stihovi brojnih pjesnika koji su stigli u Rešetare kako bi uveličali ovu svečanost pjesme i stiha, a u glazbenom dijelu programa posjetiteljima su se predstavili članovi Hrvatske pjevačke skupine Slavča.

Tekst: Sanja Bukvić