Ova manifestacija, svojevrsni međunarodni festival kazališnog amaterizma, povezuje hrvatske manjinske zajednice iz susjednih zemalja s Hrvatskom i njihovim hrvatskim korijenima, a sve u cilju očuvanja zajedničke kulturne baštine

Tradicionalni Dani hrvatskoga pučkog teatra održani su u Hercegovcu 22. i 23. veljače. Ova kulturna manifestacija, svojevrsni međunarodni festival kazališnog amaterizma, povezuje hrvatske manjinske zajednice iz susjednih zemalja s Hrvatskom i njihovim hrvatskim korijenima a sve u cilju očuvanja zajedničke kulturne baštine.

Organizator je i ove godine bila Hrvatska čitaonica iz Hercegovca a suorganizator Hrvatska matica iseljenika. Pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture RH, Bjelovarsko bilogorska županija i Općina Hercegovac. Na festivalu su, uz domaćina Pučku scenu iz Hercegovca, nastupili Igrokazačko društvo iz Petrovog Sela (Mađarska), Hrvatska čitaonica iz Subotice (Srbija), Hrvatsko amatersko kazalište Travnik(BiH) i Picollo teatar iz Starog Grada na Hvaru. Svojom kazališnom radionicom Dane je obogatila i redateljica Nina Kleflin.

Publiku koja je popunila dvoranu do posljednjeg mjesta pozdravili su predsjednica Hrvatske čitaonice Zrinka Cjetojević, izrazivši zadovoljstvo odazivom kazališnih skupina i njihovim vrijednim doprinosom očuvanju hrvatske riječi, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Andra Prugovečki Klepac i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr. Marin Knezović. Ravnatelj HMI otvorio je festival rekavši kako ovakve manifestacija svojim kulturnim doprinosom znače puno više nego što to čine neki povijesni događaji za koje obično smatramo da su bitno odredili naše živote. Iz općine Hercegovac na otvaranju su bili zamjenik načelnika Općine Dragutin Kučera i predsjednik općinskog vijeća Ivan Koren.

Ova jedinstvena kazališna manifestacija daje izniman doprinos očuvanju tradicije i hrvatskoga identiteta.

Tekst: Marija Hećimović