U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba održana je s velikim uspjehom u razdoblju od 15. do 24. srpnja ove godine trinaesta po redu HRVATSKA ETNORIZNICA – radionica i škola tradicijskih tekstilnih vještina, izrade i restauracije narodnih nošnji.

Autor programa ovog Matičinog projekta je prof. Josip Forjan, stručni voditelj Hrvatske etnoriznice i ravnatelj Kulturnog centra Travno u Zagrebu u sklopu kojega djeluje i Posudionica i radionica narodnih nošnji.

Ova je radionica ponajprije namijenjena kostimografima, umjetničkim voditeljima i plesačima folklornih ansambala, svima koji iskazuju interes za narodne nošnje i tradicijsko tekstilno rukotvorstvo, ali i osobama koje vole ručni rad i njime se bave u slobodno vrijeme kao lijepim hobijem.

Hrvatska etnoriznica profilirala se tijekom godina kao praktična radionica na kojoj polaznici usvajaju znanja i vještine o tradicijskim tekstilnim tehnikama, pa su tako i ovoga ljeta mogli naučiti najrazličitije vrste vezova, tkati na čak tri postavljena tkalačka stana, naučiti više različitih tehnika izrade čipke (paška, sunčana, necana lepoglavska i čunčana čipka), aplicirati vrpce, tkaninu ili kožu, izraditi pojedine narodne nošnje (krojenje, šivanje), plesti ili savladati raznovrsne načine njihovog urešavanja (izrada tradicijskog nakita) i uređenja (glačanje, održavanje, restauracija, odijevanje i uređenje oglavlja).

Svaka Hrvatska etnoriznica do sada bila je po nečemu posebna, pa tako i ove godine nije nedostajalo novih sadržaja. Posebna se pažnja posvetila poučavanju u izradi i obnovi narodnih nošnji Županjske Posavine, tzv. „Cvelferije“, područja koje je protekle godine bilo teško pogođeno velikom poplavom u kojoj su, između svega ostalog, uništene i starinske narodne nošnje toga kraja. Zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Hrvatske pokrenut je obimni projekt obnove narodnih nošnji Cvelferije. Glavni nositelj provedbe ovog projekta je Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba, u suradnji s brojnim ustanovama, udrugama, raznim obrtnicima i lokalnom zajednicom na terenu. Ovogodišnja Radionica narodnih nošnji dala je tome velik doprinos. U projektu je sudjelovalo šest žena iz Županjske Posavine koje su učile umijeće vezenja, krojenja i šivanja nošnji, pod budnim nadzorom struke. U tome im je iznimno pomogla, uz prof. Josipa Forjana, mlada etnologinja Katarina Bušić, viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu. Katarina Bušić održala je i dva stručna teoretska predavanja, jedno o narodnim nošnjama Županjske Posavine i projektu njihove obnove, a drugo o povijesti, izradi i vrstama tradicijskih tekstilnih tehnika u Hrvatskoj.

Svakako treba spomenuti i rekonstrukciju ženske narodne nošnje Hrvata Janjevaca s Kosova koja je također bila jedna od posebnih tema ovogodišnje Radionice nošnji. U to se uključila grupa naprednih polaznika koja se posebno bavi tradicijskim nakitom, jer je najzahtjevniji dio rekonstrukcije upravo bila tradicijska ogrlica i vrlo komplicirani nakit ženske kape. Sve to uspješno je napravljeno.

I ovogodišnja Hrvatska etnoriznica održana je u ugodnom ambijentu Klesarske škole u Pušišćima na otoku Braču. U programu je sudjelovalo je pedesetak osoba, uz voditelja, asistente i predstavnicu organizatora, okupilo se deset početnika, dvadeset naprednih polaznika, tj. onih koji su već prošli temeljni program osnovnih tehnika u prethodnim godinama, te jedanaest demonstratora, vrsnih poznavatelja raznih tekstilnih vještina.

Ovogodišnji polaznici došli su iz Bosne i Hercegovine, Kanade, Njemačke, Mađarske, Srbije, Švicarske i različitih dijelova Hrvatske. Među njima su bili i poneki koji dolaze na našu Radionicu od njezinoga osnutka.

Hrvatska etnoriznica završila je u petak 24. srpnja u večernjim satima izložbom radova pod nazivom „Otvoreni dan“ postavljenom u reprezentativnoj izložbenoj dvorani Klesarske škole u Pučišćima i na velikoj terasi. Ova je izložba kao i uvijek izazvala pažnju velikog broja posjetitelja, mještana Pušišća i turista koji su bili impresionirani ljepotom izloženih radova.

Tekst: Srebrenka Šeravić; Fotografije: Goran Stokić

        
  

Potpisi pod slike:
1 – početak rekonstrukcije dijela ženske nošnje Cvelferije
2 – i završetak izrade…
3 – dogovor oko rekonstrukcije zlatoveza
4 – dogovor pred početak rada
5 – izrada narodne nošnje – detalj
6 – izrada tradicijskog nakita
7 – pogled na Pučišća noću s terase Klesarske škole
8 – početak tkanja pojasa
9 – tkanica je otkana…
10- predavanje Katarine Bušić
11- početak izrade janjevačke ženske kape
12- početnička grupa uči izradu tradicijskog nakita