Nakon protokolarnog dijela održana je književna večer koje su svojim recitacijama otvorili Stjepan Lukavečki i prof. Milan Medak, a svoja književna ostvarenja čitali Stipe Cvitan, Ljubica Kolarić-Dumić, Nevenka Nekić, Antonio Sammartino, Šimun Šito Ćorić, Ana Šoretić, Stjepan Šulek, Nevenka Uljnić-Degobis i Sanja Berković-Maljković

Hrvatsko kulturno društvo «Franjo Glavinić» i ogranak MH, u suradnji sa pulskim ogrankom Hrvatske matice iseljenika i pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan RH, po deseti put je u Rovinju organiziralo Susrete književnika hrvatskih manjina s književnicima u RH.
Svečano otvaranje ovog skupa održano je u četvrtak, 17. listopada u Domu kulture u nazočnosti predstavnika Grada – predsjednika Gradskog vijeća Davorina Flege, dogradonačelnika Marina Budicina i pročelnice za društvene djelatnosti Edite Sošić Blažević, dok su uime Državnog ureda za Hrvate izvan RH sudjelovali Ivana Goranić, Biserka Lukan i Ivan Zeba.
Otvorio ih je državnom himnom i svečanom istarskom pjesmom tenor Zoran Tomaić. Goste iz Italije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Vojvodine, kao i domaće pjesnike pozdravili su u ime Grada Davorin Flego, u ime organizatora dr. Branimir Crljenko, uime HMI podružnice Pula Ana Bedrina, a uime Državnog ureda Ivana Goranić.
Utemeljitelj ovih književnih susreta dr. Branimir Crljenko naglasio je da je prije deset godina rođena ideja o njihovom organiziranju s ciljem čvršćeg povezivanja iseljene i domovinske Hrvatske, očuvanja hrvatske kulture, jezika i običaja među hrvatskim iseljenicima. Predsjednik Gradskog vijeća Davorin Flego istakao je punu podršku Grada za njihovu organizaciju, jer i na taj način Rovinj pokazuje da je multietnička i multikulturalna sredina u kojoj nacionalne manjine uživaju sva ljudska prava. Izrazio je i nadu da će Grad financijski podržati i izdavanje zbornika radova sa dosadašnjih susreta književnika u Rovinju.
Nakon protokolarnog dijela održana je književna večer koje su svojim recitacijama otvorili Stjepan Lukavečki i prof. Milan Medak, a svoja književna ostvarenja čitali su Stipe Cvitan, Ljubica Kolarić-Dumić, Nevenka Nekić, Antonio Sammartino, Šimun Šito Ćorić, Ana Šoretić, Stjepan Šulek, Nevenka Uljnić-Degobis i Sanja Berković-Maljković.
U petak, 18. listopada u Hrvatskom domu kulture održan je tradicionalni cjelodnevni stručno-znanstveni skup o položaju hrvatske manjine u susjednim zemljama i o standardima njihovih prava u zemljama Europske unije, a raspravljalo se i o profilu ovih susreta nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Ovogodišnji stručno-znanstveni skup susreta bio je posvećen književnosti između dviju domovina, jezičnim i kulturnim prožimanjima i standardima zaštite manjina. Otvorila ga je Ana Šoretić, koja je govorila o trideset godina hrvatskogradišćanskog kazališta u Cogrštofu. Antonio Sammartino svoj je ogled posvetio suvremenoj književnosti moliških Hrvata, a Mirko Orlić predstavio je hrvatske pjesnike u Slovenskom primorju. Stjepan Šulek predstavio je svoju knjigu članaka objavljenih u Hrvatskom slovu “Kad mislim na Hrvatsku”. Sanja Vulić govorila je o sudbini hrvatskoga Srijema, a Nevenka Nekić predstavila je roman “Šana se udaje” Ante Jakšića iz života bečkih Hrvata. Ljubica Kolarić-Dumić govorila je o današnjici Kukujevaca u Srijemu. Šimun Šito Ćorić osvrnuo se na perspektive Hrvata izvan domovine nakon ulaska Hrvatske u EU i 20 godina Hrvatskog svjetskog kongresa. Tanja Tomaić govorila je o položaju talijanske manjine u Statutu Istarske županije, a Đuro Vidmarović o autocenzuri kao obliku odnarođivanja Hrvata u Boki kotorskoj.

Susreti književnika završili su u subotu obilaskom unutrašnjosti Istre i upoznavanjem sa njenim kulturno-povijesnim znamenitostima.

(Glas Istre/Radio Dux/http://www.lokalnahrvatska.hr)