Konferencija se održava u organizaciji ŽK Split, Splitsko-dalmatinske županije i splitske podružnice Matice iseljenika, a s ciljem predstavljanja gospodarskih potencijala i prednosti ulaganja u županiju.

Zainteresiranih investitora ima, ali trebamo im olakšati ulaganje. Zaključak je to prvog dana dvodnevne konferencije pod nazivom ‘Vrijeme je za ulaganje u Splitsko-dalmatinsku županiju 2013.’ koja se održala 2. i 3.rujna u županijskoj Gospodarskoj komori.
Konferencija se održava u organizaciji ŽK Split, Splitsko-dalmatinske županije i splitske podružnice Matice iseljenika, a s ciljem predstavljanja gospodarskih potencijala i prednosti ulaganja u županiju.
Predsjednik hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević rekao je kako je količina investitora jednaka trenutnoj situaciji u kojoj se Hrvatska nalazi.
“Mi smo tranzicijsko društvo, jedan sustav smo napustili, a drugi gradimo i to ide mukotrpno. Dakle, nije jednostavno, a ne idu nam niti mnoge stvari na ruku. Hrvatska je ušla u NATO kad je počela globalna ekonomska kriza, koja je naročito pogodila ovaj dio Europe. Ulazimo u Europsku uniju u trenutku kad najveći rast u Europi ima Njemačka od sedam posto, Italija, Mađarska i Slovenija su u padu. Dakle, sve okolnosti nam ne idu. U boljim okolnostima bi se neke naše slabosti manje vidjele”, kaže Vidošević i dodaje kako investitora ima, ali ono što zabrinjava je njihova struktura.

Obratiti pažnju na partnere iz srednje Europe
“One su odlazile uglavnom u financijski sektor, maloprodaje ili telekomunikacije, nije bilo proizvodnje, naročito kroz nove tehnologije i to bi trebao biti poseban izazov. I ova konferencija je negdje na tragu toga. I osim toga, moja je velika želja da se Hrvatska u strateškom smislu malo drukčije okrene svojoj budućnosti kad govorimo o partnerima”, istaknuo je Vidošević. A partneri na koje bi Hrvatska trebala posebno obratiti pažnju stižu iz srednje Europe, među kojima su Njemačka i Austrija, ali i sjeverni dijelovi Italije.

“To bi morala regija s kojom bi mi morali komunicirati. Onaj stereotip regije se mora malo promijeniti. To se još uvijek ne događa. Niti u glavama mnogih nas u poslovnom svijetu, ali ni u ljudi koji kreiraju ekonomsku politiku. To je jedan potpuno novi moment i ako ste primijetili, nema dovoljno kontakata, recimo na relaciji Poljska-Hrvatska, Češka-Hrvatska, Slovačka-Hrvatska, Bavarska-Hrvatska ide relativno dobro, Austrija je tu nama najveći investitor i to je dobar znak. I tu bi se mi morali na jedan drugi i kvalitetniji način pozicionirati”, poručio je Vidošević.

Šef HGK-a osvrnuo se i na posljednje informacije o padu BDP-a od 0,7 posto, ističući kako ovim rezultatima nikako ne smijemo biti zadovoljni. Ono što je važno je da Vlada nauči donositi odluke što prije.

“Pravi izazov je kojom brzinom recimo, možemo donijeti odluku hoćemo li Duilovo, Kupare ili takve neke stvari staviti u funkciju, hoćemo li krenuti s Pelješkim mostom, Žutom Lokvom ili nećemo, Podravskom magistralom, hoćemo li stati s obilaznicom Omiš-Trogir ili ćemo donijeti odluku. Hoćemo li olakšati onome tko nosi bilo kakav novi tehnološki iskorak ili za novu inovaciju, dat mu kapital da brzo krene”.

Loša demografska slika
Opravdanje za lošu situaciju u hrvatskom gospodarstvu, Vidošević nalazi u lošoj demografskoj slici. “Kad uzmete umirovljenike, oni sad čine više od 25 posto ukupne hrvatske populacije. Kad dodate nezaposlene i kvalifikacijsku strukturu nezaposlenih, onda ćete vidjeti da svaki treći stanovnik zapravo, vrši pritisak na proračun. I kad imate tako velike brojeve, onda je vrlo teško imati konkurentan proizvod jer svaki proizvod koji se ovdje proizvede od bilo kojeg proizvođača, u nekom svom promilu ima ugrađen i taj društveni trošak”, rekao je na kraju Vidošević.
(www.index.hr)