Obitelj Krste Cviića, hrvatskoga političkog analitičara i stručnjaka za jugoistočnu Europu te britanskog novinara i publicista, darovala je njegovih 1014 knjiga i publikacija

 

 

Obitelj Krste Cviića, hrvatskoga političkog analitičara i stručnjaka za jugoistočnu Europu te britanskog novinara i publicista, darovala je njegovih 1014 knjiga i publikacija Hrvatskome katoličkom sveučilištu. Knjige obuhvaćaju područje povijesti, političkih znanosti i ekonomije.
Krsto Cviić rođen je 3. listopada 1930. u Adžamovcima blizu Slavonskog Broda, odrastao je i školovao se u Zagrebu, gdje je diplomirao germanistiku. Od 1954. živio je u Londonu. Prvih pet godina radio je kao novinar i urednik u Svjetskoj službi BBC-a i za to vrijeme diplomirao međunarodne odnose na London School of Economics and Political Science.

Nakon tri godine studija u Oxfordu vratio se na BBC kao zamjenik ravnatelja Europske službe na engleskom jeziku. Najveći dio karijere od 1969. do 1990. proveo je u tjedniku The Economist kao uvodničar i dopisnik za srednju i istočnu Europu. Više od deset godina bio je znanstveni suradnik u Kraljevskom institutu za međunarodne poslove (Chatam House) i ujedno glavni urednik njihova uglednog mjesečnika The World Today.

Od 1999. do 2007. bio je angažiran kao politički savjetnik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Od 1990. javljao se u raznim medijima u Hrvatskoj, a 1997. bio je glavni urednik kratkotrajnog Tjednika. Napisao je knjige Remaking the Balkans (Prepravljanje Balkana) koja je objavljena u dva izdanja 1991. i 1995. Na hrvatskom su mu objavljene knjiga političkih kozerija Pogled izvana (Znanje, 1994) i zajedno s Peterom Sanfeyem Jugoistoična Europa – od konflikata do suradnje (EPH LIBER, 2008). Krsto Cviić umro je 11. prosinca 2010. godine.
(IKA)